SLIKA S OTVARANJA SVEUČILIŠNIH IGARA: ‘Nije bilo naše glazbe, sve se usmjerilo na Bandića i Oreškovića’

Pred prepunim gledalištem stadiona Mladost u Zagrebu svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016, tako glasi službena verzija događaja koji se ovih dana održava u dva hrvatska grada.

No, ona neslužbena verzija gledana očima sudionika i čitatelja koji su nam se javili nešto je drugačija. Kako kaže razočarani čitatelj s kojim smo razgovarali najviše ga smeta što Zagreb, kao glavni hrvatski grad i domaćin uopće nije predstavljen u pravom svijetlu, premda su nastup izvele popularne mažoretkinje koje su nosile zastavu ispred sportaša. Ništa bolje nije prezentirala niti Rijeka koju su predstavljali njihovi tradicionalni zvonari.

Nije se primjetilo ništa zagrebačko

Ono što je naš čitatelj posebno naglasio je glazba.

“Našu hrvatsku glazbu uopće nije bilo moguće čuti, izveli su neki preformans, svirao je i mladić na tradicionalnom australijskom instrumentu, kao da mi nemamo svoju tradiciju i kao da mi nemamo što predstaviti. Kakve veze frajer s australijskim instrumentom ima s Hrvatskom? Jesmo li opet na sulud način željeli ispasti moderni- pita se zagrebački student, koja je pohvalio tek publiku.

13694210_10209750537942869_777462461_o

Jer oni su ti koji su bodrili sve sportaše ne stvarajući razliku između onih koji dolaze primjerice iz Švicarske ili Srbije.

“Na strani na kojoj sam ja bio nije bilo gotovo ničega, nego se sve koncentriralo na VIP stranu gdje su sjedili Bandić, Orešković i ekipa, dok smo mi iza samo gledali na platnu što se tamo događa. Nisam oduševljen i čini mi se da se organizator nije pretjerano potrudio. Ona Univerzijada kojoj je simbol bio Zagi, i koja se nekoć odvijala na ulicama grada, prema pričama starijih bila je čudesna. Ovo što se danas događa ne može se nostiti s time, nema toga duha, nema uzbuđenja, u gradu uopće nema euforije. Imam dojam da građani nemaju pojma što se oko njih događa”- zaključuje student.

Svečana ceremonija

Inače, otvorenje je izvedeno u režiji Krešimira Dolenčića, ceremonija je otvorena predstavljanjem gradova domaćina. Zagreb je tako označen kao grad sveučilišta, parkova, muzeja, umjetnosti i sportskih uspjeha; a Rijeka kao grad pomorstva, torpeda, rock and rolla, dobrih vibracija i drugog najvećeg karnevala na svijetu.

13730487_10209750537622861_1879453648_o

Zbor sveučilišta u Zagrebu zajedno s Damirom Kedžom izveo je himnu s motom ovogodišnjih Igara – As Long as heart believes (Sve dok srce vjeruje).. Uslijedila je povorka ovogodišnjih sudionika na čelu sa zastavom koju su nosili sudionici i organizatori Univerzijade 1987. – legendarni košarkaški trener Mirko Novosel, predsjednik izvršnog odbora Univerzijade 1987., odvjetnik Vladimir Pezo, gradonačelnik Zagreba 1986.-1990. dr. Mato Mikić, direktor sektora osiguranja Univerzijade 1987., general pukovnik Mate Laušić, redatelj ceremonije otvaranja Univerzijade 1987. Paolo Magelli, te kazališni ravnatelj i producent Duško Ljuština koji je na Univerzijadi 1987. bio direktor sektora za kulturu.

>>> ZAGI JOŠ UVIJEK U SRCU: Nećete vjerovati što su sve Zagrepčani sačuvali od prošle Univerzijade (FOTO)

Zastavu su potom preuzeli hrvatski trofejni sportaši: višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, plivač leđnog stila Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak te višestruki olimpijac, trofejni vaterpolist Samir Barač. Atletskom stazom prošetalo je preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom 41 države iz kojih dolaze, uz upadice voditelja o poznatim i manje poznatim činjenicama 403 sveučilišta koja predstavljaju.

Zadnji su prošetali domaćini, hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

Predstavljen je i Hrki

Predstavljena je i maskota ovogodišnjih Igara, hrčak Hrki koji je izveden iz poznate misli utemeljitelja modernih olimpijskih igara, baruna Pierrea de Coubertina: ‘Važno je sudjelovati!’ Iako nije sportske građe, to ga ne spriječava da se bavi sportom.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Spomenuta je činjenica da je hrčak životinja koja najviše voli trčati, a svjetski rekord u trčanju hrčaka na 9 metara iznosi 38 sekundi.[/box]
Facebook
Facebook

Prije prisega sportaša i sudaca, okupljenima na atletskom stadionu obratili su se predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Adam Roczek te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković.Predsjednik Igara, Zrinko Čustonja, u ime HASS-a i Organizacijskog odbora svima je zaželio dobrodošlicu na ovaj veliki sportski događaj naše zemlje.

>>> SVEUČILIŠNE IGRE NA KORAK DO DEBAKLA: Kada vidite ove snimke bit će vam jasno i zašto (VIDEO)

 


Komentari