Janičin uspjeh? Državni ured za sport dobio 81 milijun kuna više nego 2016. godine

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatski sabor u četvrtak je usvojio Državni proračun za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. godinu, kojim je nastavljen trend povećanja izdvajanja sredstava koja će biti raspodijeljena putem Središnjeg državnog ureda za šport.

Je li se našla u pravom trenutku na pravom mjestu i iskoristila široku ruku Vlade RH ili je i sama Janica nešto izlobirala ne znamo, ali Vlada je u njezinom mandatu povećala izdvajanje kroz Središnji državni ured za šport za 81 milijun kuna. Točnije, u odnosu na 2016., ove godine izdvajanje je povećano sa 200 na 250 milijuna kuna, a proračunom za sljedeću godinu ta izdvajanja će iznositi 281,63 milijuna kuna.

Iz Državnog ureda za šport su se pohvalili rastom i ističu izdvajanje od sedam milijuna kuna za poticanje sportsko-rekreacijskih aktivnosti na lokalnoj razini, osam milijuna kuna za poticanje organizacije velikih sportskih manifestacija, 15 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za sport osoba s invaliditetom i osjetljive skupine te milijun kuna za subvencije školovanja sportaša, uz napomenu da “ovo povećanje predstavlja veliki iskorak u odnosu na dosadašnje financiranje tih segmenata sporta”.

Očito je kako su Janica i njezin Ured ovim putem mislili i na one kategorije sportaša koje su inače uvijek u drugom planu kad se dijeli novac, što je za svaku pohvalu. Ipak, treba istaknuti i da se Janica izborila i za duplo veće novčane nagrade sportašima u slučaju da osvoje medalje na velikim natjecanjima što je izazvalo podvojene osjećaje u javnosti, jer se zna da ti sportaši imaju zajamčenu i sportsku mirovinu, a mnogi od njih već dobro zarađuju.


Komentari