IZUZETNO SPORTSKO DOGAĐANJE: Senzacionalna slika Hrvatske obići će svijet, a završnica je u Zagrebu (FOTO)

Tour of Croatia

Tour of Croatia je najljepša razglednica Hrvatske.

Biciklistička utrka Tour of Croatia jedna je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Ne čudi tako ni velika podrška koju je Tour of Croatia dobio od institucionalnih partnera i sponzora, i to sve samo u dvije godine koliko se ova utrka održava u Hrvatskoj.

Tour of Croatia ima službeno pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od sponzora se ističu HEP pa zatim Porsche Inter Auto, Vipnet, Jana, Jamnica Pro Sport, Croz, Uniline, Sony, Vina Puhelek Purek te HRT i Sportske novosti kao medijski partneri.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke. Oni su po uzoru na sličnu praksu kod velikih svjetskih biciklističkih utrka organizirali svečano predstavljanje etapa i timova za predstavnike partnera i medija. To je bila prilika da svoje dojmove o Tour of Croatia kažu i neki od glavnih partnera.

Iznimno bitan sportski događaj

Ministar turizma Republike Hrvatske, Anton Kliman izjavio je: „Prošle godine mogli smo svjedočiti prekrasnim kadrovima iz Hrvatske kroz ovaj iznimno vrijedan sportski događaj. Posebno mi je drago što će se ove godine utrka dodatno proširiti na dijelove Slavonije i Sjeverne Hrvatske i da će se time omogućiti da gledatelji diljem svijeta vide koliko je čitava Hrvatska uistinu lijepa. Ova manifestacija predstavlja ujedno i priliku da dodatno ojačamo našu turističku atraktivnost u razdoblju van ljetne sezone i da time pokažemo da Hrvatska ima puno više za ponuditi od samo ‘sunca i mora’. Stoga mi je iznimno drago što Ministarstvo turizma i ove godine može podržati Tour of Croatia i pozdravljam svaki projekt koji čini Hrvatsku zanimljivijom, bogatijom i konkurentnijom destinacijom.“

Anton Kliman

Prirodne ljepote Hrvatske

Na trasi utrke naći će se i dva nacionalna parka – NP Plitvička jezera i NP Krka, a snimke iz Osijeka obuhvatit će i Kopački rit. Također, tu su parkovi prirode – Učka, Velebit i Bikovo, zatim kanjon Cetine, Risnjak i Medvednica koja će biti vizura Zagrebu kao finalnoj etapi. O važnosti koje prirodne ljepote imaju za imidž Hrvatske u svijetu govorio je ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović: „Prirodne ljepote jedno su od najvećih bogatstava Hrvatske koje moramo štititi i u njemu uživati. To prepoznaju i naši građani kao i gosti iz Europe i svijeta. Samo prošle godine naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode posjetilo je više od 3,1 milijuna ljudi. Parkovi značajno doprinose hrvatskom turizmu i održivom razvoju regija u kojima se nalaze. Upravo s ciljem promocije i povećanja prepoznatljivosti sve parkove smo objedinili u brend „Parkovi Hrvatske“.

KL-Photo.com
KL-Photo.com

Prije 20-ak dana je pokrenut i jedinstveni portal Parkovi Hrvatske na kojemu se nalaze podaci o svim parkovima, njihovim atrakcijama i sadržajima. I ova utrka, čija trasa vodi kroz Krku, Plitvička jezera, Biokovo, Velebit i Učku, dodatni je doprinos promociji parkova. To je izvrstan način da naše parkove predstavimo kao turističku atrakciju svim zaljubljenicima sporta i boravka u prirodi. Svim time jača se prepoznatljivost i vidljivost parkova te ih brendiramo na kvalitetniji način. Trenutno pripremamo 17 projekata izgradnje posjetiteljske infrastrukture vrijednih više od pola milijarde kuna koji će se sufinancirati EU sredstvima, a 5 projekata bit će spremno za realizaciju već ove godine. Jačanjem njihove prepoznatljivosti i ulaganjima u nove sadržaje, uz istovremenu zaštitu, naše parkove ćemo još više približiti ne samo stranim gostima, nego i našim građanima.“

Finiš u Zagrebu

Grad Zagreb će ponovno biti domaćin finalne etape i proglašenja pobjednika utrke. Svima koji prate biciklizam još uvijek su u sjećanju atraktivni kadrovi u centru grada, a upravo je tako postavljena ruta izazvala veliko oduševljenje među stranim novinarima koji su uspon Mesničkom ulicom prema trgu Svetog Marka komentirali kao jednu od najbolje osmišljenih biciklističkih etapa.

Milan Bandić

„Biciklistički sport zauzima važno mjesto u svjetskome promoviranju destinacija, a osobito me veseli što je Zagreb svojim prošlogodišnjim domaćinstvom Tour of Croatia prepoznat ne samo kao izvrstan suorganizator nego i kao grad gdje je biciklizam važna karika u ukupnoj cikloturističkoj ponudi. Zbog ljepote vizura našega grada, ali i ljepote ovog sporta, dijelim oduševljenje mnogobrojnih biciklista koji su Tour pratili putem Eurosporta ili onih koji su utrku vozili zagrebačkim ulicama. Želim da ovogodišnje izdanje utrke što se završava u našem gradu doprinese promociji biciklističkog sporta te da na sljedećima bude više hrvatskih vozača! Čestitam organizatorima! Osobito mi je drago da je među njima Vladimir Miholjević, čovjek čije je iskustvo profesionalnog biciklista koji je sudjelovao na najvećim utrkama i čija je strast prema biciklizmu najbolja garancija kvalitete svih budućih utrka kroz Hrvatsku. Kao domaćini vrhunskim ekipama svjetskog biciklizma, pozivam građane Zagreba da 24. travnja izađu na ulice i da svojim navijanjem daju podršku biciklistima“, izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Cijela Hrvatska je sportska arena

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Tour of Croatia je događanje kojem je sportska arena zapravo cijela Hrvatska, utrka se održava na više od tisuću kilometara, uključeno je 12 gradova domaćina i 10 županija, a etape prolaze kroz više od sto raznih mjesta.[/box]

Ovo je pravi je primjer manifestacije koja će u svjetskim okvirima ojačati turističku atraktivnost ne samo destinacija u kojima će se provoditi, već i cijele Hrvatske. Kakav učinak ima na gledatelje kad vide ljepote Hrvatske iz zraka, najbolje ilustrira primjer komentatora Eurosporta koji je tijekom prijenosa prošlogodišnje etape rekao kako će on zašutjeti na minutu vremena, a gledatelji neka samo uživaju u nevjerojatnim ljepotama Plitvičkih jezera. To je i glavni razlog zašto je u projekt snažno uključena i Hrvatska turistička zajednica.

Ratomir Ivičić

„S ponosom mogu reći da Hrvatska turistička zajednica i ove godine snažno podupire međunarodnu biciklističku utrku Tour of Croatia. Nakon odličnih prošlogodišnjih rezultata i pokazatelja, u organizaciju ovogodišnje utrke ušli smo s još većim interesom i očekivanjima. U ovoj godini organizaciju utrke podupiremo s četiri milijuna kuna s obzirom da je riječ o mega događanju koje će znatno doprinijeti promociji hrvatskih destinacija u svijetu, a osim financijske podrške cijeli projekt ćemo podupirati i kroz naše promotivne i PR aktivnosti na nama najvažnijim tržištima“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, dodavši kako dodatno veseli činjenica što je uvedena dodatna etapa od Osijeka do Varaždina čime je utrka proširena na ukupno šest etapa.
Utrku će izravno prenositi HRT i Eurosport, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Victoria Davies

„Eurosport želi povećati svoj značaj na lokalnom nivou i Tour of Croatia je sjajna prilika u kojoj je prepoznat potencijal Hrvatske, zemlje bogate sportske tradicije i svjetski priznatih vrhunskih sportaša. Drago nam je što će Eurosport kao međunarodni „dom biciklizma“ prijenosom Tour of Croatia zadovoljiti navijače i poklonike ovog sporta u 51 zemlji Europe. Uz to, najbolje trenutke utrke podijelit ćemo direktno s našim fanovima na Eurosport Hrvatska Facebook stranici“, izjavila je Victoria Davies, potpredsjednica i Country Manager za Discovery i Eurosport CEE.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Tour of Croatia ove će se godine održati od 19. do 24. travnja na ukupno šest etapa. Početak utrke i grad iz kojeg će ove godine startati utrka je Osijek iz kojeg se preko Koprivnice i Ludbrega vozi do Varaždina. Nakon tih 230 kilometara cjelokupna organizacija se seli na Plitvička jezera, otkud drugo jutro biciklisti kreću prema Splitu. To je ujedno i najduža etapa ovogodišnje utrke od čak 240 kilometara. Sljedeći dan je na redu etapa Makarska – Šibenik, koja će uz ova dva grada pružiti televizijskim gledateljima da uživaju i u pogledu na Brela, Sinj, Tučepe, Podgoru, Drvenik, Gradac, Primošten i Rogoznicu. U petak, 22. travnja na redu je kraljevska etapa utrke Crikvenica – Vojak na Učkoj, a trasa će prolaziti kroz Novi Vinodolski, Kraljevicu i Rijeku. Spektakl je zagarantiran, jer kad utrka završi i televizijske kamere se okrenu prema Kvarneru ili Istri, bit će to pogled s najljepšeg balkona na svijetu. Novost na ovogodišnjoj utrci je ekipni kronometar koji će biti vožen na dužini od 40 kilometara između Poreča i Umaga, s prolaskom kroz Novigrad. I zadnja etapa kreće iz LifeClass Termi Sv. Martin na Muri, kroz Čakovec, Prelog, Sveti Ivan Zelinu do Zagreba. [/box]

Za ovakvo zahtjevno događanje potrebna je i vrhunska organizacija

Uz 168 natjecatelja, u Hrvatsku dolazi i preko 200 članova njihova pratećeg osoblja, angažirano je oko dvjestotinjak ljudi u organizaciji te službenika utrke te više od četiristo volontera. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka. Upravo je Tour of Croatia bio jedan od sportskih prijenosa u kojem je ova produkcijska kuća koristila mini HSSM kamere i za tu je inovativnost u listopadu prošle godine u Monaku osvojila SPORTEL nagradu.

Ove godine ide se korak dalje i po prvi put će se u Hrvatskoj u sportskom prijenosu koristiti 4G kamere.


Komentari