(FOTO) Skrovita i tajanstvena: Zbog čega su Zagrepčani hrlili u Kožarsku ulicu…

Po broju javnih kuća i kupleraja, Zagreb je bio među vodećim gradovima u Europi. Ovom titulom Zagreb se dičio sve do početka Drugog svjetskog rata. Naime, do tada je gotovo svaka kuća u Tkalčićevoj ulici bila kupleraj. To su bili legalni obrti, a prvo takvo mjesto se nalazilo u Kožarskoj ulici, nazvano Petrova kupelj. Procedura za otvaranje kupleraja bila je jednostavna- odlazak u Gradsku skupštinu koja je zahtjeve odobravala ili odbijala.

Ivan Klindić

Zaposlenice bordela imale su i lječničku uslugu, a pregledu su se morale podvrgavati dva puta tjedno. Reklama za ova mjesta bila je zabranjena, kako na ulici tako i na javno istaknutom natpisu- kupleraji nisu smjeli isticati kakve usluge se kod njih pružaju. No, detalji na javnim kućama jasno su davali do znanja o čemu je riječ. Figurica patuljka na prozoru označavala je prostitutku, a kada je patuljak bio polegnut to bi značilo da je dotična dama zauzeta.

Ivan Klindić

S vremenom je susret s damama postao moguć i u barovima, a zbog izgradnje Tkalčićeve i okolnih kuća, Kožarska je sve više gubila na svojoj dužini i smjeru. Danas je gotovo zaboravljena, no njezin šarm privlači sve one željne upoznavanja staroga Zagreba.

 

 


Komentari