(FOTO) ‘Od medalja do ribeža za zelje sa znakom Zagija’: Otvara se velika izložba povodom 30 godina od Univerzijade

FOTO: Univerzijada '87 / Facebook

Legendarna Univerzijada ponovno će oživjeti

Pod geslom ‘Svijet mladih za svijet mira’, od 8. do 19.srpnja, u Zagrebu je održana Ljetna Univerzijada.

Na legendarnom spektaklu sudjelovale su 122 države svijeta sa 6423 sudionika, a predsjednik Međunarodnoga olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, tada je rekao da je Univerzijada po spektakularnom otvaranju bila maštovitija i kreativnija od Olimpijskih igara. I zaista, nasljeđe Univerzijade i danas je vidljivo.

FOTO: Suzana Sever / Univerzijada '87
FOTO: Suzana Sever / Univerzijada ’87

Pamtimo je i po simpatičnom logotipu i maskoti Zagiju Nedjeljka Dragića, veseloj vjeverici koja je unijela boje i radost gradu i koja je postala neslužbeni simbol Zagreba. Plav s kitnjastim repom u duginim bojama i sa šeširićem na glavi osvojio je srca Zagrepčana, a o tome svjedoče i brojni predmeti koje krasi njegov lik i koji su ostali sačuvani i danas, 30 godina kasnije. 

Univerzijadu pamtimpo i po sportskim objektima koji su tada sagrađeni (Košarkaški centar Dražen Petrović službeno je otvoren 30. lipnja 1987.) ili renovirani. S veseljem se građani sjećaju ove sportske manifestacije koja je udahnula novi život u Zagreb koji je do tada bio tmurno mjesto. Izgrađeni su novi objekti poput Studentskog doma, a tada su Zagrepčani dobili i svoje “more”, Jarun.

 

Brojni građani su do danas sačuvali predmete s glavnom maskotom Univerzijade, a iz želje za očuvanjem maskote Zagija pokrenuto je skupljanje suvenira s Univerzijade ’87. Kao uspomena na Univerzijadu odlučeno je da će se napraviti velika izložba. Sakupljale su se medalje, postere, knjige, marame, priznanja, plakete, ambalažu sponzora i mnogo drugih sitnica.

>>> ZAGI JOŠ UVIJEK U SRCU: Nećete vjerovati što su sve Zagrepčani sačuvali od Univerzijade (FOTO)

Grad ipak podržao projekt

Zagrepčani se sa sjetom prisjećaju Univerzijade, a sada će napokon imati priliku vratiti se u prošla vremena. Naime, Grad Zagreb, iako je u srpnju odustao od financijske podrške velikoj izložbi povodom 30 godina Univerzijazde, inicijativom Zagrepčana i medija ipak su odlučili podržati projekt i Zagrepčani će u velikoj izložbi ipak moći uživati kroz sljedeća dva mjeseca.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 7. prosinca u 18 sati, a već se tjednima prije toga počelo raditi punom parom i donacije stižu za izložbu stizale su sa svih strana. Izložba će biti otvorena do 4. veljače 2018. godine, a brojni Zagrepčani raduju se najljepšim sjećanjima najpoznatijeg zagrebačkog projekta.

FOTO: Facebook / Univerzijada '87 / Igor Novaković
FOTO: Facebook / Univerzijada ’87 / Igor Novaković

‘Da bi Zagreb bio lijep, treba mu još Univerzijada pet’

Projekt je ove godine ipak realiziran zahvaljujući Zagrepčaninu Igoru Novakoviću, poznatom copywriteru i strastvenom kolekcionaru koji nije htio dopustiti da uspomena na Univerzijadu i Zagija nestane. Najvažnije mu je, kaže, da će izložba biti realizirana pomoću Grada.

Autor izložbe je Zagrepčanin Igor Novaković, poznati copywriter i strastveni kolekcionar. Najvažnije mu je, kaže, da će izložba biti realizirana pomoću Grada.

Pripreme su, kaže, tekle glatko, a najveću podršku ima iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla, prvenstveno od strane Marija i Zrne i Suzane Sever, Igovore prijateljice s bogatim iskustvom u dekodiranju.

FOTO: Univerzijada '87 / Facebook
FOTO: Univerzijada ’87 / Facebook

Izložba bi se slobodno mogla zvati ‘Dobrodošli u ’87.’, izloženo je stvarno puno predmeta i uspomena iz tog vremena. Kad bi s jednom porukom mogao opisati sve što se može vidjeti, onda bi to glasilo: ‘od medalja do ribeža za zelje sa znakom Zagija’ “, kazao nam je Igor.

Donacije za izložbu stizale su sa svih strana, a Igor ne uzima baš sve jer manje-više, kaže, sve sam ima u kolekciji. No, posudba medalja i rijetkih osobnih predmeta uvijek su, kaže, dobrodošle i one će se naći na izložbi.

Da bi Zagreb bio lijep, treba mu još Univerzijada pet“, jedan je od tekstova koje je Igor pronašao u dnevniku koji je pisan za vrijeme Univerzijade ’87.

A što samom autor znači Univerzijada?

Ma najbolje bi bilo da citiram dio pjesme Zag Zagi Zagreb od Trešnjevačkih mališana – „Zagreb, radost, mladost, pjesma“ – eto to za mene znači Univerzijada ’87”, zaključio je autor izložbe.


Komentari