Sportom osiguran posao za 39 polaznika – projekt podržao najpoznatiji hrvatski surfer Enrico Marotti

Učilište Ambitio ustanova za obrazovanje odraslih, u partnerstvu s Horvat  turizam – putničkom agencijom d.o.o., jučer je u svojim prostorima održalo konferenciju za medije,  kojom je uspješno završilo provedbu projekta „Obrazovanjem do posla i sporta u zagrebačkom  turizmu“. Projekt vrijednosti 991.253,83 kuna u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog  fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“. Spomenuti projekt  provodio se od 26. ožujka 2019. do 26. prosinca 2020. godine. U tome su razdoblju izrađena i  provedena tri inovativna programa osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog jedrenja,  instruktora rekreativnog jedrenja na dasci te instruktora rekreativnog kajakaštva i kanuinga, a razvijen je i sustav e-učenja za sva tri programa osposobljavanja te su izrađena tri stručna priručnika za  polaznike svakoga programa.

Ravnatelj Učilišta Ambitio Alen Stranjik istaknuo je da su programi osposobljavanja formalni programi koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te da polaznici završetkom programa stječu  kompetencije u samome sportu, ali i kako podučavati druge u određenom sportu, što je osobita  vrijednost svih programa. Aktivnosti uključene u programe podrazumijevale su stručno znanje vezano  uz elemente osnovne tehnike i metodike svakoga pojedinoga sporta, kako je već spomenuto, ali i opće  kompetencije poput mekih, komunikacijskih vještina i razvoja digitalne pismenosti. Uspješnim  završetkom programa dobiva se javna isprava Uvjerenje o osposobljavanju koja se upisuje u e-radnu  knjižicu. Ravnatelj Učilišta Ambitio ujedno je zahvalio partneru na projektu Horvat turizam – putničkoj  agenciji d.o.o., ali i drugim suradnim organizacijama poput obrta Wind Rose, Kluba jedrenja na dasci  Zagreb, Yacht Cluba Zagreb i Kanu kluba Končar koji su dali važan poticaj za uspješnu provedbu  programa osposobljavanja.

U besplatnoj provedbi spomenutih programa sudjelovale su osobe iz ciljne ranjive skupine  nezaposlenih osoba mlađih od 30 godina, a program je uspješno završilo 39 osoba. Na taj se način  stjecanjem novih znanja i vještina pridonijelo zapošljivosti u području turizma i konkurentnosti na  tržištu rada nezaposlenih mladih osoba, što je istaknuo i Miroslav Horvat, direktor Horvat turizma – putničke agencije, dodavši da je primijetio nedostatak kadrova u području turističko-rekreativnih  sportova. Ideja osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog jedrenja, instruktora rekreativnog  jedrenja na dasci i instruktora rekreativnog kajakaštva i kanuinga proizašla je iz činjenice da udio  nezaposlenosti osoba mlađih od 30 godina u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji čini između 25 – 35  %. Unatoč epidemiji COVID-19, dio se polaznika programa osposobljavanja prošloga ljeta uspio  zaposliti i steći iskustvo rada na poslovima instruktora o čemu su govorili na konferenciji. Polaznice  programa osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog jedrenja na dasci govorile su o svojem  iskustvu rada. Polaznica Nika Cuculić, unatoč višegodišnjem iskustvu u jedrenju na dasci,  implementirala je mnoga nova znanja stečena na programu u svoj rad u vlastitom centru jedrenja na  dasci, u kojem je suvlasnica, a ujedno je zaposlila i jednoga polaznika programa osposobljavanja da  zajedno s njom radi kao instruktor. Polaznica Iva Ladišić imala je ovoga ljeta priliku volontirati na Jarunu  i podučavati građanstvo jedrenju na dasci što joj je bilo vrijedno iskustvo.

U nadolazećem razdoblju očekuje se daljnji razvoj aktivnoga turizma i veća potražnja za instruktorima  različitih sportova, osobito rekreativnih sportova, poput jedrenja, jedrenja na dasci te kajakaštva i  kanuinga, čime će se dodatno unaprijediti turistička ponuda Zagreba, Zagrebačke županije, ali i cijele  Hrvatske. Upravo je zato važno naglasiti da će se u budućnosti nastaviti provedba spomenutih  programa osposobljavanja te da će Učilište Ambitio već po završetku projekta, u sljedećoj 2021. godini,  započeti s komercijalnom provedbom spomenutih programa za sve zainteresirane osobe.

Cijeli projekt, a osobito program osposobljavanja za poslove instruktora jedrenja na dasci, podržao je  Enrico Marotti, najbolji hrvatski surfer u jedrenju na dasci, europski i svjetski prvak, koji se i sam bavi  podukom rekreativnoga jedrenja na dasci u vlastitome centru. Istaknuo je da je prenositi znanje  najveće zadovoljstvo koje postoji i da voli poučavati druge, zbog čega će i sam sljedeće godine postati  polaznik programa osposobljavanja za poslove instruktora jedrenja na dasci čiju je vrijednost  prepoznao. Smatra da je ulagati u obrazovanje uvijek važno i zato želi steći pedagoško-metodičke  kompetencije na programu koje će primijeniti u svojem radu.

Tijekom projekta izrađena je knjiga rezultata projekta koja na jednostavan način daje prikaz svih  aktivnosti i zbivanja tijekom projekta. Svi zainteresirani imali su priliku pregledati knjigu, ali i dobiti više  informacija o projektu, provedenim aktivnostima i sl. na Projektnim danima koji se održavaju u Učilištu  Ambitio do 10. prosinca 2020. godine.

U okviru projekta provedene su sljedeće aktivnosti:  

1. izrađena je analiza stanja i procjena potreba ciljne skupine u projektu – nezaposlenih  osoba mlađih od 30 godina

2. razvijena su tri programa osposobljavana za poslove instruktora rekreativnog jedrenja  na dasci, instruktora rekreativnog jedrenja te instruktora rekreativnog kajakaštva i  kanuinga

3. izrađena su tri stručna priručnika za provođenje programa osposobljavanja za poslove  instruktora rekreativnog jedrenja na dasci, instruktora rekreativnog jedrenja te  instruktora rekreativnog kajakaštva i kanuinga

4. razvijena su tri modula kao tri tehnički odvojena podsustava za e-učenje za svaki od  programa

5. provedena su tri besplatna programa osposobljavanja iz ciljne skupine nezaposlenih  osoba mlađih od 30 godina.


Komentari