Snježna kraljica bez gledatelja: Evo tko su hrvatski aduti za postolje

Photo:: Luka Stanzl/PIXSELL

Unatoč visokim temperaturama proteklih dana za ovo doba godine, sljemenski Crveni spust spremno dočekuje najbolje slalomašice i slalomaše svijeta, koji će se na trofeju “Snježne kraljice”, 4. i 5. siječnja 2022., ponovno boriti za bodove u Svjetskom kupu.

Tim je povodom, drugu godinu zaredom, najavna konferencija za medije održana vritualnim putem, jer Međunarodna skijaška federacija (FIS) ima vrlo stroga protuepidemijska pravila koja će od 1. siječnja biti još i stroža. “Svi koji će nastupati, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli Covid-19, morat će imati i negativan PCR test ne stariji od 48 sati da bi se pojavili na startu utrke”, izvjestio je direktor Organizacijskog odbora trofeja “Snježne kraljice” i hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.

“Ponosni da smo u stanju organizirati utrku i u ovim čudnim vremenima”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora Miho Glavić.

“Nažalost, ni ove godine nećemo imati gledatelje uz stazu i na tribinama”, dodao je Glavić, a Vedran Pavlek je pojasnio tu odluku:

“Morali smo donijeti tu odluku rano, već krajem desetog mjeseca, kad je broj zaraženih bio u velikom porastu. Pokazalo se da je to bila dobra odluka. Evo, i novogodišnja skakačka turneja, možda i najveće skijaško natjecanje u svijetu, održava se bez gledatelja. Fokus će biti na najboljoj mogućoj pripremi staze, najboljem mogućem TV prijenosu i što boljim rezultatima naših skijašica i skijaša.”
Iako sadašnji vremenski uvjeti nisu povoljni, snijega na sljemenskim stazama ima dovoljno za održavanje utrke.

Foto: Screenshot/YouTube

Prošlogodišnja utrka, prvo pandemijsko izdanje Snow Queen Trophyja, donijela je sjajne rezultate hrvatskim skijašima. Uz Zubčića su još dvojica bili među najboljih 15., Matej Vidović na 12. mjestu, a Samuel Kolega na 15. poziciji. Među 30 je bio i Istok Rodeš na 23. mjestu. Iako nije bilo navijačkog huka uz stazu i iz ciljne arene, kao što ih neće biti ni ove godine, Vedran Pavlek vjeruje da se sličan scenarij može ponoviti i ove godine.

“Vjerujem da će im dugogodišnje skijanje na Sljemenu biti prednost. Neovisno što nema navijača, skijanje na domaćoj stazi je dodatni podstrek. Ovo je možda prilika da Leona postane na ti sa Sljemenom.”

Leona Popović je u ovom trenutku najbolja hrvatska skijašica, koja u ovoj sezoni ima konstantu osvajanja bodova na slalomskim utrkama, a 14. mjesto osvojeno u srijedu u austrijskom Lienzu, uz peto vrijeme u drugoj vožnji, dokaz je vrlo dobre forme.

“Jučer se prvu vožnju nisam skijala kako sam zamislila. Znala sam da mogu puno bolje i drugu vožnju sam stvarno super odradila. Na Sljemenu je bilo dobro na treninzima. Mislim da smo se dobro pripremili”, poručila je 24-godišnjakinja iz Mrkoplja koja na Sljemenu još nikada nije dospjela do druge vožnje, a najbliže je bila 2020., kad je osvojila 31. mjesto u prvoj vožnji i plasman u drugu promašila za devet stotinki.

Prva vožnja je na rasporedu od 12.30 sati, a druga će započeti u 16.05 sati. Bit će to 16. izdanje ženskog slaloma na Crvenom spustu, dok će se skijaši 5. siječnja za krunu i plašt sljemenskog kralja boriti po 13. put. Start prve vožnje je u 15.30 sati, a druge u 18.40 sati. Uz Filipa Zubčića, Mateja Vidovića i Samuela Kolegu, na startu će se u proširenom hrvatskom kontigentu naći Leon Nikić, Tvrtko Ljutić, a šesto mjesto bi mogao zauzeti nekadašnji svjetski juniorski prvak u slalomu i povratnik nakon teške ozljede lakta Istok Rodeš.

Komentari