SKIJAŠKI SPEKTAKL U CENTRU: Utrka koja će nadmašiti sve prethodne!

Najpoznatija skijaška ulica u Hrvatskoj je Ulica Tome Bakača, koja spaja Trg bana Josipa Jelačića i katedralu.

Zašto je ova ulica posebna? Naime, u siječnju će se na tih 300 metara asfalta i pločica voziti skijaška utrka. 

Organizatori Snježne kraljice za 11. izdanje skijašte utrke spremaju pravi spektakl koji bi trebao nadmašiti sve što je dosad učinjeno od 2005. godine, kada je na Sljemenu organizirana prva utrka Snježna kraljica.

Skijaške legende skijat će Ulicom Tome Bakača, početak staze je pored katedrale, a cilj kraj Manduševca na Trgu bana Josipa Jelačića.

Sjajna prilika za Janicu

Zagreb je dosad bio jedini glavni grad na svijetu s utrkom Svjetskoga kupa, a sada utrka stiže i u sam centar grada, što je još jedan dokaz veličine obitelji Kostelić, Ivice, Janice i Gipsa. Svojim su uspjesima doveli Svjetski kup na Medvednicu, na zagrebački brijeg od 1033 metra i s tek tri kilometara skijaških staza. Također, ove će se godine Crveni spust na jedan dan preseliti u samo središte hrvatske metropole.

Na gradskoj utrci sudjelovat će skijaške legende – Janica Kostelić, najveća hrvatska sportska heroina, i drugi velikani. U prethodnih pet izdanja utrke legendi na Sljemenu su nastupali Tomba, Girardelli, Franko, Ghedina, Sykora te Nika Fleiss, Ana Jelušić, Urška Hrovat…

Bit će to sjajna prilika da konačno Janica Kostelić pobijedi u svom gradu. Tijekom skijaške karijere dvaput je nastupila na Crvenom spustu i nijednom nije bila na najvišem postolju. U prvom izdanju utrke 2005. promašila je vrata, završivši utrku već u prvoj vožnji. Njezine suze na vrhu Sljemena i danas su, bez obzira na sva zlata i pobjede u njezinoj nevjerojatnoj karijeri, jedna od slika koje zaokružuju našu predodžbu o vjerojatno najboljoj sportašici koju smo ikad imali, pišu 24sata.

Iduće godine, 2006., bila je treća. To je ona utrka kad je ostala bez štapa i rukavice i kad je ipak doskijala do cilja uz snažnu bol. No, zaslužila je da se na skijama spusti niz Bakačevu do cilja kraj zdenca Manduševca i da dobije naklon svih navijača. Također, nikad nije pobijedila niti na utrci legendi, pa je ovo posebna prilika.

FOTO: janica.hr
FOTO: janica.hr

Budžet je odobren i napravljena sva mjerenja

Do Manduševca će se spustiti i Ivica Kostelić koji je na kraju prošle sezone rekao da bi se želio oprostiti od navijača na svojoj utrci. U siječnju to će moći učiniti i na Sljemenu i pored Manduševca na Trgu.

Budžet za taj projekt je već odobren. Napravljena su sva mjerenja, a već je i isplanirana trasa staze te pozicija gledatelja, VIP gostiju, videozida…

Bit će to odlična promocija za Zagreb, u kojem se tijekom adventa nalazi i mnogo turista.


Komentari