S DINAMOM JE UČINIO ČUDO! Klub se oprostio od Ćire: ‘Nogometni rukopis koji nikada nećemo zaboraviti’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Smrt nogometnog trenera, živopisnog Miroslava Ćire Blaževića, zavila je hrvatsku javnost u crno. Od omiljenog nogometnog lica opraštaju se svi. Posljednji pozdrav uputio mu je i GNK Dinamo.

“Dan prije svog 88. rođendana zauvijek nas je napustio trener svih trenera, legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Gospodine Ćiro, hvala Vam od srca na svemu što ste dali za Dinamo i hrvatski nogomet. Vaš nogometni rukopis, lik i djelo nikada nećemo zaboraviti.”

Iako je za sebe govorio da je bio prosječan igrač, pa je rano u životu ušao u trenerske vode, Ćiro je svojedobno igrao za zagrebački Dinamo. U klub je stigao 1955., te iste godine prešao u NK Lokomotivu.

Trenersku poziciju u Dinamu Ćiro je preuzeo 1980. Nakon dosta prosječne sezone, njegova popularnost doseže novu razinu kad je 1982. s Dinamom osvojio Prvenstvo Jugoslavije. Do tad je prošlo 24 godine od posljednjeg Dinamovog osvajanja ove prestižne titule.

Tadašnji Dinamov uspjeh i euforija koja je uslijedila bili su trn u oku tadašnjem režimu, jer podigli su hrvatski nacionalizam.

Iduće sezone Dinamo je osvojio Kup maršala Tita i nakon dugačke bitke s Partizanom i Hajdukom u prvenstvu, 1983. titulu prvaka odnosi Partizan, a Blažević napušta Dinamo.

Trenerom Dinama po drugi put postao je 1986., no nije ostvario značajniji rezultat, pa iz kluba odlazi 1988.

Miroslav Blažević je jedini u povijesti tri puta dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”.


Komentari