Ništa od prve pobjede na Svjetskom prvenstvu! Kauboji uspjeli izbjeći poraz nakon drame u Egiptu

Foto: HRS

Hrvatska rukometna reprezentacija počinje svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Od 18 sati igraju utakmicu protiv Japana. Utakmica je završila rezultatom 29:29.

Zanimljivo je kako su s Japanom prvi put igrali prije 30 godina.

“Japan ne smijemo olako shvatiti. To je reprezentacija koja iz godine u godinu napreduje, a sad ima i ozbiljnog izbornika Dagura Sigurdssona. Gledali smo snimku prijateljskih utakmica Japana s Egiptom i moram priznati da su vrlo dobri. U svakom slučaju, neće to biti nimalo lagana utakmica i morat ćemo joj maksimalno ozbiljno pristupiti.

U obrani Japanci igraju 5-1 ili plitkih 6-0. Imaju jednog visokog igrača u sredini obrane. Što se tiče njihove igre, vrlo su pokretljivi i brzi, a tehnički su jako dobri”, rekao je izbornik Lino Červar.

Početak utakmice nije bio po hrvatskim željama. Hrvatska je u prvih pet i pol minuta krenula golovima Štrleka s lijevog krila, no Japanci su sa svoja četiri gola došli do vodstva u ranoj fazi ovog susreta.

Nakon 11 minuta Hrvatska je bila na čak minus pet golova.

Japanci su u 12. minuti golom iz kontre došli do neugodnih 6:2, što je Červara nagnalo na pozivanje prvog ‘time-outa’. No, ni nakon toga nismo proradili u napadu, što Japan u novoj brzoj akciji na drugoj strani kažnjava povećanjem na +5.

Hrvatska se do sredine prvog poluvremena trgnula s dva gola koja je Martinović zabio u kratkom razdoblju u smanjenju na tri gola zaostatka. No, u obrani nema rješenja za probleme koje nam stvara Agarie, strijelac već šest puta, a Motoki je u 23. minuti donio povećanje na dosad najvećih šest golova razlike, 14:8.

Podigli se u završnici prvog poluvremena

Srećom, Hrvatska se podignula u završnici prvog poluvremena. Marino Marić i Luka Cindrić su golovima s crte donijeli smanjenje na 17:14 u korist Japana poslije prvih 30 minuta.

Na početku drugog poluvremena, Marić je svojim petim golom donio smanjenje na -2, a nakon što su Japanci povećali na 18:15, odgovorio je Cindrić približavajući Hrvatsku na novih dva razlike.

Hrvatska je kod zaostatka od 20:17 u ritmu gol za gol mogla stići do novih -2, no Horvat nije iskoristio šut s krila pod pritiskom, a Japanci na drugoj strani to kažnjavaju odlaskom do novih četiri razlike. Taman kada krene bolje, stigne i neka nova pogreška koja protivniku otvara šansu za povećanje prednosti.

Do sredine drugog poluvremena probudio se i Domagoj Duvnjak. Hrvatski kapetan je sa svoja dva gola u nizu donio smanjenje na 22:21, pojačavajući pritisak na ulasku u posljednjih 15 minuta. No, isključenje Šarca i gol Tokude iz sedmerca donose lakše disanje Japancima koji su ponovno otišli na +2.

Srećom, isključenje koje je dobio Šarac nije nas stajalo skupo. Brozović je s crte donio 23:23 na ulasku u 49. minuti, Hrvatska je nakon dugog ‘ganjanja’ zaostatka stigla u egal, a Sigurdsson je reagirao ‘time-outom’.

Japanci dobili dvojbeni sedmerac

Duvnjak i Marić su na ulasku u posljednjih 10 minuta i u 52. donijeli našim Kaubojima dolazak do novog izjednačenja, no Tamakawa u kontri kažnjava Duvnjakov promašaj i donosi Japancima još jedno vodstvo, 26:25.

Na ulasku u posljednjih pet minuta dogodila se situacija na koju ćemo se možda vraćati u analizama, Japanci su dobili dvojbeni sedmerac koji su i iskoristili, ali Duvnjak nas brzo vraća u novi egal.

Čupić je s iskorištenim prvim hrvatskim sedmercem na ovoj utakmici donio 28:28 dvije i pol minute do kraja, Japanci su dobili i isključenje za prekršaj kod tog sedmerca, ali nažalost, odmah je isključen i Brozović pa Hrvatska više nema prednost na terenu.

Na ulasku u završne dvije minute naši Kauboji napokon su trebali i do vodstva, no Čupić nije zabio ‘zicer’  na uskoku s krila protiv drugog japanskog golmana Sakaija koji je došao do svoje prve obrane. Na kraju je završilo 29:29, sa sedam metra pucao je Čupć i zabio.

Lino Červar odabrao je 16 igrača koji će započeti Svjetsko prvenstvo u skupini C. Na tribinu odlaze Marin Šego, Igor Karačić, Halil Jaganjac i Janko Kević.

POPIS IGRAČA:  

1. IVAN PEŠIĆ (MEŠHKOV BREST)

2. MATE ŠUNJIĆ (US IVRY HANDBALL)

3. IVAN ČUPIĆ (VARDAR 1961)

4. ZLATKO HORVAT ( METALURG SKOPLJE)

5. MANUEL ŠTRLEK (TELEKOM VESZPREM)

6. DAVID MANDIĆ (PPD ZAGREB)

7. ŽELJKO MUSA (MAGDEBURG)

8. MARINO MARIĆ (MELSUNGEN)

9. ILIJA BROZOVIĆ (TSV HANNOVER-BURGDORF)

10. MARIN ŠIPIĆ (PPD ZAGREB)

11. LUKA CINDRIĆ (BARCA)

12. DOMAGOJ DUVNJAK (THW KIEL)

13. MARKO MAMIĆ (LEIPZIG)

14. IVAN MARTINOVIĆ (HANNOVER-BURGDORF)

15. LUKA ŠEBETIĆ (TREMBLAY EN FRANCE HANDBALL)

16. JOSIP ŠARAC (CELJE PIVOVARNA LAŠKO)

Dvoboj možete pratiti na RTL-u.


Komentari