ČERVAR IMA PRILIKU POSTATI NAJUSPJEŠNIJI IZBORNIK U KVALIFIKACIJAMA! Time će prestići i Golužu

Foto: Jörg Schüler/Getty Images)

Hrvatska rukometna reprezentacija se pobjedom nad Srbijom (27:23) plasirala na Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Jedino pitanje na koje još nemamo odgovor je hoće li Hrvatska na kraju biti prva ili druga u kvalifikacijskoj skupini. Za sada Hrvatska ima bod prednosti u odnosu na Švicarsku. Ako Švicarska pobijedi u preostale dvije utakmice (Hrvatsku na svojem parketu i Srbiju u gostima), onda će oni biti prvi.

No, ako izgube jednu, onda će Hrvatska biti prva jer teško da će izgubiti od Belgije u Poreču, u posljednjem kolu.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u ovakvom se formatu igraju od 2010. godine i od tada je Hrvatska uvijek bila prva u skupini. Od 2010. do danas hrvatski rukometaši odigrali su 30 utakmica i izgubili tek tri – dvaput od Mađarske (2010. – 28:30; 2014.- 18:20) te jednom od Norveške (26:27).

Slavko Goluža jedini je stopostotni izbornik u kvalifikacijama za EP te je 2012. godine ostvario svih šest pobjeda u skupini. Između ostalih, dvaput je pobijedio Španjolsku.

Goluža u kvalifikacijama ima omjer 11 pobjeda i jedan poraz, a Lino Červar za sada ima 10 pobjeda i jedan poraz. Pobijedi li Hrvatska u obje utakmice, Lino će statistički postati najuspješniji izbornik u kvalifikacijama.


Komentari