Razgovarali smo s Krešimirom Podravcem, trenerom u šahovskom klubu čiji najmlađi polaznici nizaju vrhunske rezultate

commons.wikimedia.org

Šah je jedna od najpopularnijih igara i svi su odigrali barem jednu “partiju” sa svojim djedom ili tatom, a neki su se u njega i zaljubili, pa su odlučili poboljšati svoje znanje i baciti se u kompetitivne vode pridružeći se nekom od šahovskih klubova.

No, oni koji su iza sebe ostavili šah samo kao jednu od velikog broja mozgajućih igara na ploči, vjerojatno ni ne znaju da postoje klubovi koji aktivno djeluju i sudjeluju u brojnim natjecanjima. Upravo zato smo odlučili porazgovarati s trenerom iz Šahovskog kluba Caissa, Krešimirom Podravcem, koji nam je otkrio povijest kluba, klupska postignuća, ali i kako je pandemija koronavirusa djelovala na šahovsku scenu.

Kada i zašto ste se odlučili na osnivanje šahovskog kluba?

Troje prijatelja (Ivan Vršek, Nikola Greb i Krešimir Podravec) i učenika poznatog zagrebačkog šahovskog trenera, međunarodnog majstora Vladimira Bukala, osnovalo je Šahovski klub Caissa s ciljem razvoja kadetskog i juniorskog šaha u gradu Zagrebu. U Zagrebu nikada nije postojao šahovski klub koji je osnovan s jedinstvenim ciljem razvoja isključivo mladih naraštaja, te se osjetila potreba za unaprjeđenjem ponude i tehnike rada s mladima. Ideja se razvijala nekoliko godina, a klub je službeno osnovan 13.05.2013. i s radom se krenulo u školskoj godini 2013./2014. Klub od početka djeluje u prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza na adresi Masarykova 22/3.

Otkud ime “Caissa”?

Caissa je mitološka božica šaha, a prvi puta se spominje u doba renesanse u pjesmi talijanskog autora Hieronymusa Vide. Pojam božice šaha Caisse se često u razgovoru koristi kao opis faktora sreće u šahovskoj partiji. Bivši svjetski prvak Gari Kasparov često je znao reći da mu je (ili nije) Caissa bila naklonjena u određenoj partiji.

Koje uzraste najviše trenirate?

Najviše radimo s djecom osnovnoškolske dobi, premda imamo u klubu i polaznike koji još ne idu u školu, a i starije (srednjoškolce, studente i odrasle).

Koje ste uspjehe vrijedne spomena do sad postigli od vašeg osnutka?

Najvažniji uspjesi su osvojene medalje na pojedinačnim prvenstvima grada Zagreba i na državnim prvenstvima naših kadeta i juniora, a kako klub ima i seniorsku ekipu koja se natječe u seniorskim ligama RH mogu se izdvojiti plasmani iz 5. do 3. lige u kojoj se klub trenutno nalazi i dva osvajanja ekipna Kupa grada Zagreba. Kadeti i kadetkinje od 2015. godine na ovamo svake godine osvajaju nekoliko medalja na gradskim i državnim natjecanjima. Nedavno je završeno kadetsko pojedinačno Državno prvenstvo u Trogiru i kadetkinje su osvojile tri medalje (dva zlata i broncu). Zlatne medalje su osvojile sestre Lucija i Marta Rilje u konkurencijama do 9 i do 7 godina. Brončanu medalju je osvojila Gal Ema u konkurenciji do 9 godina.

Foto: Šahovski klub Caissa

Tko vam se sve može pridružiti?

Treninzima se mogu pridružiti svi zainteresirani. Postoje tri grupe (početna, srednja i natjecateljska) za mlade polaznike, a od jeseni će biti ponovo oformljena i grupa za odrasle, jer je bilo puno upita i interesa od odraslih koji žele učiti i igrati šah. Treninge provodimo u prostorijama u Masarykovoj i putem aplikacije Discord u online varijanti. Preko ljeta (7. i 8. mjesec) neće biti treninga, ali s početkom 9. mjeseca klub ponovo kreće s radom.

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na šahovsku scenu i na vas kao klub?

Pandemija koronavirusa je kao i na većinu ostalih životnih sfera utjecala izuzetno loše na šahovsku scenu. Održavanje turnira je bilo zabranjeno, a i treninga u većem dijelu godine što nas je kao klub vratilo nekoliko koraka u nazad, no nadamo se nastavku uspješnog rada kada jednom pandemija stane. Šah se može igrati online na specijaliziranim internetskim portalima, no to je sfera zabave. Prave službene turnire ništa ne može zamijeniti. Dodatan problem online šahovskih turnira je potencijalno “varanje”, jer svatko se od igrača u sigurnosti svog doma može koristiti šahovskom literaturom, ali i onim najvažnijim – šahovskim programima koji igraju nekoliko puta jače od svjetskog šahovskog prvaka. Za šahovsku scenu je bila odlična stvar popularnost američke TV serije “Queens gambit” koja je popularizirala šah na globalnoj razini, ali se zbog pandemije nije moglo iskoristiti puno tog dobrog imagea koji je nenadano dobio šah.

Kako funkcionira domaća šahovska scena, surađujete li s ostalim klubovima i igračima?

U predpandemijskim uvjetima domaća šahovska scena je bilježila rast i popravljanje statusa igre u društvu. Klub se lijepo razvijao (2019. godina je po brojnosti redovnih članova bila najbolje doba od osnutka) i počele su se ostvarivati suradnje s klubovima koji imaju slične ciljeve. Pandemija je sve zaustavila, no nije i prekinula razvoj kluba. Prilagodili smo se uvjetima koliko smo mogli i pokušali smanjiti štetu.

Šah ima brojne prednosti za razvitak djeteta, no postoje li neki nedostatci?

Uz više puta spominjane i mnogima poznate koristi koje igranje šaha ima za umni razvoj djeteta nedostataka sama igra nema. Naravno, kako se radi o sjedilačkoj aktivnosti potrebno je da se djeca bave nekakvim fizičkim sportom (što gotovo svi članovi našeg kluba i rade) kako bi se anulirali negativni efekti dugotrajnog sjedenja u školi, kod kuće i na kraju u šahovskom klubu. Igranje šaha kod djece razvija socijalne vještine, ali uči i važne lekcije nošenja sa porazom. Djeca kroz učenje i igranje šaha upoznaju sebe (urođene prednosti i mane) i brzo postaju svjesni potrebe rada na sebi. Napredni šahovski trening se sastoji od objektivne u procjene svojih mana i poduzimanje potrebnih koraka kako bi se nedostaci otklanjali, te da bi se napredovalo u igri. Kada se taj mehanizam dobro usavrši može se primjenjivati u bilo kojem području života koji traži izuzetnije usavršavanje.

Članovi ŠK Caissa, Državno prvenstvo 2021. Foto: Šahovski klub Caissa


Komentari