Prvak ABA lige ostaje bez Eurolige: gubi se mjesto u elitnom natjecanju?

Na sastanku čelnika najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja odlučeno je kako regionalna košarkaška ABA liga od 2020. godine više neće davati izravnog sudionika Eurolige. Od sljedeće sezone, prvak ABA lige imati će prioritet pri dobivanju pozivnice za Euroligu, ali gubi garantirano mjesto.

Time se automatski srozava ugled ABA lige. Kako se doznaje, čelnici će odlučivati hoće li prvak ABA lige u Euroligu, a biti će i upitna motivacija klubova jer mogu ostati bez glavne nagrade, a to je Euroliga. Plus smanjuje se mogućnost dolaska kvalitetnih igraća u rostere ekipa ABA lige. Dakle, od sljedeće sezone prvaku ABA lige ostaje tek nada kako će mu se ‘velikani’ smilovati i dati mu priliku da se okuša s najboljima, a Zagreb može potencijalno godinama čekati na utakmicu s najboljim europskim momčadima.

Sigurno mjesto u Euroligi po završetku sljedeće sezone ima 11 klubova sa A licencom, a to su Real, Barcelona, Baskonija, Fenerbahçe, Efes, Panathinaikos, Olympiakos, CSKA, Maccabi, Žalgiris i Armani, kao i Bayern i Asvel, koji imaju dvogodišnje specijalne pozivnice. Njima će se pridružiti pobjednik i finalist Eurokupa, kao i tri kluba koji dobiju jednogodišnje pozivnice.

 


Komentari