Prošlo je 73 godina od rođenja legende! Hrvatskoj pokazao izvsnu košarku i mormonizam, a evo kakvi se planovi danas rade pod njegovim imenom

Foto: Wikipedia/ Screenshot

Prije 73 godine, 26. studenog 1948. rodila se košarkaška legenda Krešimir Ćosić.

Ovaj zagrebački div bio je jedan od najboljih košarkaša svih vremena, a preminuo je sa samo 46 godina 1995. godine u Marylandu, američkoj saveznoj državi Baltimoreu. Preminuo je od Hodgkinkovog limfoma, a njegova prerana smrt dogodila se svega tri godine nakon što je Ćosić, zahvaljujući hrvatskoj neovisnosti, dobio diplomatsku službu (bio je ministar savjetnik) u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Iako rođen (i pokopan) u Zagrebu, Ćosić je ipak svoju košarkašku karijeru započeo u Zadru. S Jugoslavenskom reprezentacijom osvojio je dva svjetska prvenstva (1970. i 1978.), zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i tri europska prvenstva.(1973., 1975., 1977).

Pored toga što je 1996. ušao u Dvoranu slavnih i time svojom besprijekornom igrom i sportskim duhom promovirao hrvatsku košarku nakon koje će doći i brojni drugi igrači, također je donio i iz amerike jedan vjerski novitet u Hrvatsku: Mormonizam.

Kako piše Dnevno.hr, Ćosić je igrao za mormonsko sveučilište Brigham u državi Utah. Većina tamošnjeg stanovništva su mormoni, a i Ćosić je tamo prešao na tu vjeru. Pored toga, s engleskog je na hrvatski preveo Mormonovu knjigu, sveti tekst mormona.

Danas se u Zagrebu na adresi Kutnjački put 21, nalazi mormonska Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana.

Kako je Bitno.net pisao 2016. Mormoni vjeruju kako je Bog prvo bio čovjek, a sljedba bilježi najveći porast svojih članova u svijetu.

Naša vjera je radost

Kako je mladi košarkaš kojemu nisu bile ni 22 godine kada je otišao iz Zadra uopće došao do mormonstva, već je prije intrigiralo javnost.

Tako je Index.hr prošle godine pisao o Ann Madsen, ženi čija obitelj je Ćosića odvela u do tada u Hrvatskoj potpuno nepoznatu vjeru.

“Moj je muž bio profesor na sveučilištu, a imali smo 13-godišnju kći kojoj su se sviđali košarkaši, pa nam je rekla da je na Brigham Young došao novi košarkaš i pitala nas možemo li ga pozvati na obiteljsku večeru. Pozvali smo ga, došao je, ali nije puno govorio jer je tu bio kratko i nije imao velik vokabular”, prenio je Index.hr Madsenine riječi.

Dodala je i kako je na tamošnjem sveučilištu upoznao isto djevojku iz Hrvatske koja se bavila tenisom. Bila je zaručena, a otac njenog budućeg muža bio je veliki učenjak mormonske crkve.

“Jednog je dana Krešo došao do njegova ureda i pitao ga: ‘Koja je razlika između vaše religije i ostatka svijeta?’ a on mu je odgovorio jednom riječju: ‘Radost’. Krešo je ušao, počeli su razgovarati, učiti, bio je plodno tlo koje nitko nije orao, a oni su orali, orali…”, prisjetila se Madsen za Index.hr.

U vječni spomen fantastičnom košarkašu

Pa ipak, unatoč doprinosima hrvatskoj religijskoj raznolikosti, Ćosić će ipak primarno ostati zapamćen kao vrhunski košarkaš.

Vrhunski košarkaš koji je 2016. u povodu 20 godišnjice njegovog ulaska u Dvoranu slavnih, dobio čak i svoju novčanicu. Napravio ju je grafički umjetnik Zlatko Jakuš, inače također zagrepčanin koji živi i gaji ogromnu ljubav prema Zadru.

“Oduvijek sam želio izraditi vrijednosnicu koja će odražavati vrijednost kako grada Zadra tako i jedne od njegovih najvećih sportskih legendi”, rekao je Jakuš Večernjem listu.

Pritom se i požalio kako je Hrvatski košarkaški Savez zaboravio na ovoga velikana potšo 2016. nisu odnijeli vijenac na njegovo počivalište na Mirogojskim arkadama.

Pa ipak, spomen na Ćosića ne bijedi, kako zbog Jakuša i drugih ljudi kojima je ostao u srcu, tako i zbog udruge Dani Krešimira Ćosića.

Kako sami kažu na svojoj stranici, cilj im je održati uspomenu na košarkašku legendu, a prodajnom memorabilija vezanih uz njega (uključujući Jakuševe novčanice), imaju i humanitarnu crtu.

“Tijekom godina, Udruga je prikupljala sredstva za pomoć potrebitima putem humanitarnih večera i sličnih aktivnosti, obnovila je prvi koš na kojem je Krešimir Ćosić započeo svoju karijeru u Zadru, inicirala je izradu spomenika u Zadru, izdala Krešine zapise kroz autobiografiju, organizirala panel na temu Košarke jučer, danas, sutra, donirala maske Športskoj gimnaziji u Zagrebu, podijelila majice djeci…” ističu iz udruge.

Udruga također i vodi projekt organizacije besplatnih košarkaških kampova za djecu diljem Hrvatske. Nažalost, nisu uspjeli zahvaljujući pandemiji ostvariti projekt prema planu do 2020. Ipak, projekt je samo odgojen, a udruga se nada da će tim projektom potaknuti djecu na bavljenje košarkom.

Time bi pod uspomenom izvanserijskog igrača, došle i neke nove zvijezde, novi velikani košarke.

 

 

Komentari