PROŠLO JE 37 GODINA! Znate li po kome su Bad Blue Boysi dobili ime?

BBB, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Na današnji je dan prije 37 godina osnovana navijačka skupina Bad Blue Boys. Veže ih se uz GNK Dinamo, nogometni klub iz Zagreba, koji je dugi niz godina prvak HNL-ove prve lige.

Datum je “verificiran” 1991., na petu obljetnicu osnutka grupe. Toga dana “Boysi” su proslavili svoj peti rođendan, ali i po posljednji put u ligaškoj utakmici dočekali starog rivala Partizan. Bila je to prigodna prilika za obilježavanje petog rođendana, pa su taj datum, 17. ožujka, utvrdili kao datum osnutka.

Njihov naziv inspiriran je holivudskim klasikom “Bad Boys”, u kojem je glavni lik kojeg tumači Sean Penn delikvent u maloljetničkom zatvoru.

Osim što su se krajem 80-ih isticali svojom atraktivnom koreografijom i gromkim navijanjem na staroj sjevernoj tribini Dinamova stadiona i stajanjem na istočnoj tribini, postali su i svojevrsan simbol otpora tadašnjem političkom sustavu.

Uz grafite i murale koji se nalaze diljem Zagreba, spomenik navijačima nalazi se i kod stadiona na Maksimiru. Nedaleko zapadne tribine 1994. je podignut spomenik navijačima stradalima u Domovinskom ratu. On je i podsjetnik na nikad odigranu utakmicu Dinama i Crvene Zvezde.

Podsjećamo, bilo je to 13. svibnja 1990., kad su izbili sukobi između navijača tih dvaju nogometnih timova. Oni su kulminirali na stadionu, a organi reda nemire su pokušali ugušiti napadom na navijače Dinama. Jednom od njih u obranu je stao tadašnji kapetan, Zvonimir Boban, koji je fizički nasrnuo na milicajca.

Događaj je to koji je američki CNN uvrstio među 5 nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Naime, ovaj događaj bio je rezultat dugogodišnjeg revolta protiv vladajućeg režima, a dao je dodatan poticaj za stvaranje neovisne hrvatske države.


Komentari