LEGENDARNI ZAGREBAČKI GRAFIT: Znate li tko je uopće bio Josip Kuže?

Facebook.com

Na današnji dan, prije tri godine napustio nas je miljenik navijača.

Josip Kuže bio hrvatski nogometaš, trener i izbornik. Za vrijeme svoje nogometne karijere igrao je na poziciji obrambenog igrača, a nastupao je u zagrebačkom Dinamu od 1971. godine do 1981. godine i u tom je periodu, 1980. godine, osvojio Kup maršala Tita. Za Dinamo Zagreb odigrao je 384 ligaške utakmice i postigao 14 golova.

Nakon nogometne karijere “bacio” se u trenerske vode, tako je s trenerske klupe vodio Croatiu iz Sydneya, BSK iz Slavonskog Broda, mladu momčad Dinama od 1986. do 1988.godine, FK Borac iz Banje Luke, zagrebački Dinamo od 1989. do 1991., Rotweiss iz Erfurta, 1. FSV Mainz 05 , Gamba Osaka , NK Zagreb, Chemnitz, zaprešićki Inter, te ponovno Dinamo od srpnja 2005. godine.

Trenirao je i varaždinski Varteks, ali nakon četiri poraza prekinuo je ugovor s njima. Nakon kraće stanke postao je izbornik Ruande s kojom je izborio četiri pobjede u 6 utakmica, a nakon toga završio je u Japanu.

Josip Kuže najpoznatiji je po tome što je branio Dinamove navijače tijekom izgreda na utakmici Dinama i Crvene zvezde od pristrane intervencije jugomilicije koja je premlaćivala Dinamove navijače, dok su u isto vrijeme navijači Crvene zvezde nekažnjeno divljali po stadionu na Maksimiru. Uz Kužu, Dinamove su navijače branili i Vjekoslav Škrinjar i Zvonimir Boban.

Tada su ga zavoljeli Bad Blue Boysi, a svima se urezao u pamćenje svojim poznatim citatom: “I tko onda ima veći porok? Jesam li ja veći kockar ako sam izgubio novac ili neki koji su izgubili dječje osmijehe i veselje navijača”


Komentari