PRIPREME ZA DERBI NA MAKSIMIRU: Ravnateljstvo policije uspostavilo stožer, nadzirat će se i autoceste

BBB (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Za koordinaciju osiguranja visokorizične subotnje utakmice Superkupa između Dinama i Hajduka bit će zaduženo Ravnateljstvo policije. Uspostavljen je i stožer na čijem je čelu zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Povodom toga, policija je pozvala i klubove da poduzmu sve kako bi njihovi navijači bili upoznati s pravilima ponašanja na stadionu. Uspostavljeni stožer koordinira i rukovodi policijskim snagama, daje organizatorima upute kod izrade planova osiguranja, predlaže organizatoru i zaštitarskim službama kako umanjiti rizik, prikuplja sigurnosno interesantne podatke, ali i informira javnost, ističu iz Ravnateljstva policije.

Za gostujuće navijače 2500 personaliziranih ulaznica

Intenzivne pripreme osiguranja nogometne utakmice Superkupa policija je počela 24. lipnja te je s osobama nadležnim za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i klubovima Dinamo i Hajduk, “raspravilo o svim segmentima pripreme i provedbe osiguranja koji imaju utjecaj na sigurnost u odigravanju ovog nogometnog susreta”.

U dosadašnjoj intenzivnoj komunikaciji pojašnjene obveze su organizatora propisane zakonima o javnom okupljanju i sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a organizator je izvijestio o dodatnim mjerama sigurnosti koje će poduzeti na sjevernoj i južnoj tribini te čuvanju stadiona, ističu iz policije.

Navode i da su Dinamo i Hajduk potpisali 29. lipnja ugovor kojim je određen broj od 2500 ulaznica za gostujuće navijače koji će biti smješteni na južnoj tribini. Ravnateljstvo policije priopćilo je da popis ulaznica gostujućih navijača  mora biti finaliziran 24 sata prije početka utakmice.

Nadalje, usaglašena su pravila najave i unosa transparenata, bubnjeva i megafona putem službene pisane korespodencije u koju ima uvid Ravnateljstvo policije i HNS. Spor oko eventualno nenajavljenih transparenata prvo dogovorno rješavaju klubovi, a potom policija. Nakon što pregledaju transparente navijačima će dozvoliti njihovo postavljanje na tribine.

Nadzirat će cijelo putovanje

Sukladno informacijama koje primaju iz HNS-a i Hajduka, policija redovito ažurira planove osiguranja te su započeli pripreme oko definiranja pravaca putovanja navijača, kao i stajališta za navijače.

Policija će koordinirano s teritorijalnim policijskim upravama pokrivati cijelu trasu putovanja navijača prema Zagrebu. Također, za stajališta su određena odmorišta Nadin, Janjče i Dobra, dok će po dolasku na naplatnu postaju Lučko biti formirane kolone te će navijače organizirano prepratiti do stadiona, precizirali su iz policije, a navijačima jamče pravovremeni dolazak u zonu stadiona. Oni koji putuju vlakom imaju organiziran vagon-restoran u kojem se prodaju jelo i piće.

Ispod južne tribine hrana, bezalkoholna pića i sanitarni prostor

Organizator GNK Dinamo priopćio je da su prijavili javno okupljanje i fan zonu te je službeno prezentirao sve što će poduzeti prema zakonskim obvezama.

Posebno je naglašeno da će na prostoru poligona za obuku vozača i tržnice Borongaj biti postavljeno ukupno 10 kemijskih WC-a, dok će na stadionu Maksimir ispod južne tribine biti dostupna hrana, bezalkoholna pića i sanitarni prostor. Organizator je o uputama za posjetitelje, koje su u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, obavijestio gostujući klub, a biti će i javno objavljene.

Ravnateljstvo policije zaključno je obavijestilo javnost da će i dalje održavati sigurnosne sastanke s predstavnicima klubova i HNS-om tijekom kojih će se raspraviti eventualne nejasnoće, dok će se Ravnateljstvo policije i nadležna Policijska uprava zagrebačka još jednom oglasiti priopćenjem s informacijama oko posebne regulacije prometa te drugim potrebnim obavijestima.

”Potičemo i pozivamo gostujući i domaći klub da poduzmu sve kako bi njihove navijačke skupine bile upoznate s pravilima ponašanja te postupale sukladno njima”, zaključuje  Ravnateljstvo policije.


Komentari