Prije 28 godina: Dinamovi navijači u obranu Hrvatske krenuli su na Maksimirskom stadionu

FOTO: Youtube/ Giphy

Ova utakmica bila je prekretnica.

Prije točno 28 godina na maksimirskom stadionu neodigrana utakmica Dinama i Crvene Zvezde ušla je u povijest kao prekretnica u tijeku hrvatske povijesti kao događaju kojim je započeo Domovinski rat i stvaranje naše države! Danas se sa zahvalnošću prisjećamo svih hrvatskih branitelja koji su u borbi za slobodnu Hrvatsku položili svoje živote- neka im je vječna hvala i slava!

Događaj utkan u slavnu povijest Dinama

Toga dana 13. svibnja 1990. godine, beogradske Delije krenule su putem Zagreba s nevjerojatnim huškačkim motivima. Divljaštvo je počelo još u vlaku iz Beograda, a nastavilo se u Zagrebu prije utakmice oko maksimirskog stadiona. Nasilje se potom preselilo na stadion, a sve je eskaliralo jer tadašnja milicija nije zaustavila Delije u svojem naumu.

Delije su prešle ogradu maksimirske južne tribine i krenule na malobrojne navijače Dinama. U vrijeme kada su Delije gazile po navijačima Dinama, milicija je sve mirno promatrala i bez ikakvih reakcija zažmirila na nasilje beogradskih navijača, no, potom je krenulo rušenje ograde na sjevernoj tribini Maksimira i ulazak navijača na teren.

Milicija je usput pendrecima dobro namlatila BBB-ovce, a nasilje srpskih navijača i milicije na BBB-ovcima više nije mogao gledati Zvone Boban. Tada 22-godišnji kapetan Dinama ostao je na terenu dok su njegovi suigrači otišli u svlačionicu i odlučio se sukobiti s milicijom tako što je napao milicajca Refika Ahmetovića.

Spomenuti milicajac Ahmetović često je znao komentirati čitav ovaj događaj u narednim godinama, a uoči 27. obljetnice otkrio je kako su milicajci dobili dojavu da će BBB-ovci pokušati likvidirati igrača Crvene zvezde Dragana Stojkovića Piskija i da su zato bili prisiljeni žešće se obračunati s hrvatskim navijačima. Zanimljivo, Ahmetović do sada nikada nije otkrio ovaj detalj, niti je itko drugi spominjao da su BBB-ovci planirali takvu akciju. Dodajmo pritom da Ahmetović nije ponudio niti bilo kakav konkretan dokaz svojoj tvrdnji.

Neredi su se nastavili i nakon utakmice, a BBB-ovci ovu utakmicu vole istcati kao iskru koja je pokrenula borbu za hrvatsku samostalnost, a koja se kasnije nastavila kroz Domovinski rat.


Komentari