Preminuo vrhunski sportaš koji nas je predstavljao na Olimpijskim igrama, presudio mu ugrušak u krvi

Foto: Facebook

Stižu tužne vijesti iz svijeta gimnastike. Preminuo je prvi hrvatski gimnastičar koji nas je predstavljao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine gdje je osvojio 57. mjesto.

Riječ je o Alekseju Demjanovu koji je rođen 9. prosinca 1973. godine u ruskom gradu Čerkesku. Kroz karijeru bio je član Hrvatskog sokola iz Zagreba, Dinama iz Čerkeska i Osijeka.

Na Mediteranskim igrama 1998. osvojio je srebro na karikama.

Demjanov je radio kao trener u Finskoj, gdje je zadobio ozljedu ruke. Vratio se u Rusiju na odmor i operaciju, no dobio je ugrušak. Liječnici su se borili da ga spase, ali nisu uspjeli. Preminuo je 8. kolovoza, rekao je Nenad Solar za Večernji.

“Hrvatska gimnastička obitelj ostala je bez svog prvog gimnastičkog olimpijca. Preminuo je Aleksej Demjanov. I to u tek 48. godini života.

Ovaj veliki gimnastičar rođen je 9. prosinca 1973. godine u ruskom gradu Cherkessku, istom onom gradu u kojem je u nedjelju, 8. kolovoza, preminuo.
Demjanov je kao već vrhunski vježbač u Hrvatsku došao 1993. godine i to zahvaljujući velikom gimnastičkom entuzijastu i znalcu, Nenadu Solaru koji je tada bio izbornik hrvatske reprezentacije.
Već 1995. godine Demjanov je na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Sabaeu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. Ovaj sjajni višebojac, ali prije svega specijalist za karike, ali i preču i ruče, Hrvatskoj je donio prva svjetska finala (Lausanne 1997. – 7. mjesto na karikama), europska (Bröndby 1996. – 8. mjesto na ručama i 9. u višeboju), bio je pobjednik Univerzijade 1995. u Fukuoki (karike) i srebrni na Siciliji 1997. (karike), ali i osvajač niza medalja na Svjetskim i Europskim kupovima. I to u vrijeme jednog od najvećih karikaša svih vremena, Talijana Jurya Chechia koji je svojedobno za hrvatskog reprezentativca rekao “jedini čovjek kojeg se bojim je Aleksej Demjanov”!
Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Chernov i Nenad Solar napravili su prve korake hrvatske gimnastike koja se proteklih 15-ak godina vinula u najveće visine. Oni su postavljali temelje, učili generacije novih gimnastičara, a danas vrhunskih hrvatskih trenera.
Aljoša, u ime Hrvatskog gimnastičkog saveza i cijele gimnastičke obitelje, hvala ti za sve što si dao hrvatskom sportu”, objavili su iz Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Komentari