Preminuo ‘Kvarnerski dupin’: Četverostruki plivački prvak predstavljao Jugoslaviju, ali evo kako se prijavio na prvenstvu u Italiji

Foto: Pixabay

Kratka i teška bolest, prekinula je u 70. godini, život Floria Burburana, legendarnog plivača s invaliditetom, poznatog pod nadimkom “Kvarnerski dupin”.

Kako podsjeća Dnevno.hr, Florio Burburan rođen je u Rijeci gdje je završio gimnaziju i Institut za teološku kulturu na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Također, položio je i trenerski tečaj za osobe s invaliditetom.

Tijekom karijere, isplivao je više od 50 maratona, a titule svjetskog prvaka u daljinskom plivanju osoba s invaliditetom odnio je 1988, 1989, 1990 i 1991. godine.

Uzastopni četverostruki prvak jednu je od svojih titula uspješno obranio u Messini u Italiji, a iako je predstavljao Jugoslaviju, na prijavnici za nastup je stavio “Croatia”, što su organizatori prihvatili.

Florio Burburan, kojeg su zvali “Kvarnerski delfin”, je u talijanskoj Messini branio i obranio titulu u daljinskom plivanju u kategoriji osoba s invaliditetom, a iako je bio jugoslavenski predstavnik na tom prvenstvu, na prijavnici za nastup je uz svoje ime i prezime napisao – Croatia, što su organizatori prihvatili.

Burburan je rođen u Rijeci gdje je završio gimnaziju i Institut za teološku kulturu laika na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci, a položio je i trenerski tečaj za osobe s invaliditetom.


Komentari