Preminula mlada atletičarka nakon kratke i teške bolesti: ‘Ovu utrku nažalost nisi mogla dobiti’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski atletski savez priopćio je tužnu vijest. U tek 33. godini života u Zagrebu je preminula atletičarka AK Svetice, Valentina Valjak.

Rođena je 22. studenog 1988. te se atletikom počela baviti 2001. godine u AK Novi Zagreb. Osim ta dva kluba bila je članica i Zrinjevca i Sljemena. Trenirala je skok u dalj do juniorskog uzrasta, pa je počela trenirati na duge pruge.

Zadnja utrka bio joj je nedavni Plitvički polumaraton 15. studenog na kojoj je i pobijedila u ženskoj konkurenciji.

“Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac. Kao njezin prvi trener koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici osjećam se dužnim napisati nekoliko riječi. Krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla je i mala simpatična bucmasta djevojčica Valentina, piše 24sata.

Od nje se oprostio trener Igor

“Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cijenimo kod sportaša: predanost, redovitost, motorička inteligencija, velika želja i natjecateljski duh. Prošla je kroz sve atletske discipline, ali najviše uspjeha u početku svoje karijere imala je u skoku u dalj. Manjak fizičkih predispozicija nadoknadila je odličnom tehnikom za taj uzrast te ju je bilo užitak gledati dok skače.

U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju. Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtjevan fakultet, gdje se kasnije zaposlila kao asistentica. Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gdje smo se ponovno zbližili i ugodno družili.

Natjecateljski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u natjecateljske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu vidjelo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redoviti posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primjer mnogim drugim sportašima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i natjecanjima.

Godine 2016. postiže i svoj najveći uspjeh osvojivši treće mjesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 m. Kasnije se prebacila na cestovne trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj utrci, Plitvičkom polumaratonu, pobijedila. Nažalost, Valentina, ovu utrku nisi mogla dobiti. Uvijek ću pamtiti naše zajedničke sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmijeh. Ostat ćeš svima nama zagrebašima zauvijek u sjećanju. Tvoj trener Igor“, napisao je.


Komentari