PRAVNICA U BOKSAČKIM RUKAVICAMA: Vedrana je svjetska i europska prvakinja, a kickboxa joj nije dosta ni nakon 20 godina

Hrvatska uistinu rađa najveća imena koja pišu sportsku povijest!

Osim što konstantno niže sportske uspjehe, ona je već godinama ponos Hrvatske i hrvatskog sporta!

Njezino ime je Vedrana Halinčić, 28-godišnja je diplomirana pravnica koja dolazi iz Klinča Sela, mjesto nedaleko od Zagreba.

No, ono po čemu ćete Vedranu posebno pamtiti je činjenica da je ova mlada i prelijepa djevojka aktualna dvostruka europska prvakinja u kickboxingu – 2014. i 2016. godine – te majstorica borilačke vještine Pon do kwan i nositeljica crnog pojasa 2. dan.

vedrana hrv

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Svidjela mi se borba, mogućnost isticanja natjecateljskog duha, to što se ne radi o kolektivnom sportu jer volim se osloniti na sebe i eventualno još jednu osobu (trenera), i to mi je od samog početka jako odgovaralo. Onda sam sama kriva za svoje greške ili zaslužna za svoje uspjehe u konkretnoj borbi, i mogu sama uz pomoć trenera dosta dobro kontrolirati situaciju.”[/box]

Sportski virtuoz od malih nogu koji se voli osloniti – na sebe

Vedrana se sportom bavi već 20 godina, svoje prve udarce uputila je već u 2. razredu osnovne škole kada joj je bilo svega 8 godina. Od tada trenira u kicboxing klubu Jastreb iz Jastrebarskog, a već 20 godina radi s istim trenerom – Željkom Derdićem.

Hiperaktivna je, željna akcije i novih izazova, a budući da obožava fizičku aktivnost, sport joj je bio predodređen. Igrom slučaja je, kaže, kickboxing bio jedini sport koji joj je bio preko puta kuće, tim više što je većina njezinih prijatelja iz razreda išla na treninge, stoga se i ona odlučila upisati.

Mlada sportašica trenira svaki dan, a prije velikog europskog ili svjetskog natjecanja treninzi su pojačanog intenziteta.

Njezina se disciplina, jedna od njih 7 u kickboxingu, zove Point-fighting, a kako i sam naziv kaže, to je borba “na bod”.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]”Sudac nakon svakog poena zaustavlja borbu i dodjeljuje bodove. Bit je u tome tko će brže reagirati i prije zabiti bod rukom ili nogom. Borba se kao u ostalim disciplinama ne odvija u kontinuitetu i do izražaja dolaze brzi i atraktivni udarci, napetost kroz cijelo vrijeme borbe, posebno ako je cijelo vrijeme izjednačeno ili 1 bod razlike.“[/box]

vedrana hal

Hrabra, dosljedna i ustrajna

Iako joj je isprva bilo teško uskladiti sve obaveze, našla je način, no, kako kaže, sve čega se primi završi do kraja, koliko god teško bilo.

Prošle je godine diplomirala pravo i sretna je što je “skinula” taj teret, stoga sada uživa u svemu što dosad nije stigla, a bila joj je želja – kućnim ljubimcima, čišćenju i pečenju kolača. Često u svoj raspored ugura i pilates za opuštanje, voli trčati u prirodi sa svojim psom, a trenutno uči i skijati.

Najsretnija je jer više ne bdije uz knjigu do ranih jutarnjih sati.

Pravo je specifičan faks gdje je jako teško studirati ako uz to još imaš sport, treninge, natjecanja, dečka, a želiš i društveni život, prijatelje i kućne ljubimce“, kazala nam je sportašica.

vedrana kick

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Važno je da si uporan i da ne daš da te okolina sputava. Znaš što želiš i za to se boriš, a na kraju se vidi rezultat.”[/box]

Oduvijek u konstantnom vrhu

Ponosna je, i to s razlogom, na cijelu svoju sportsku karijeru jer je od kadetskog urasta do juniora pa sad i seniora u konstantnom vrhu.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Kao juniorka je osvojila 2 svjetska prvenstva za redom, a kao seniorka 2 europska prvenstva, uz ostala državna prvenstva i brojne svjetske i međunarodne kupove i turnire.[/box]

Često se, kaže, mladi sportaši potroše kao kadeti i juniori, a onda odustanu od sporta kao seniori.

Ja sam se, izgleda, pravilno dozirala i nikad se nisam zasitila, a i s godinama sam otkrivala da imam sve više sposobnosti i tek sam kao seniorka shvatila kolika mi je zapravo snaga što tijela, što uma. Danas znam zašto radim sve ono što sam učila prije i često radila bez razmišljanja“, kazala je Vedrana.

U 20 godina nikada nije htjela odustati od sporta jer, kaže, nije takav tip osobe, posebno ako je u nešto uložila puno godina truda, ali i svog i tuđeg vremena, no Vedrana uvijek želiš još više.

vedrana45

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U svemu su joj moralna i financijska podrška bili roditelji koji su je pratili na natjecanjima još od prvih koraka u kickboxingu, a zahvalna je i svom dečku i kolegi iz kluba – Gordanu Bakšiću – uz čiju je podršku ostvarila najveće rezultate jer je s njom trenirao, radio sparinge, gurao je naprijed, bio pored nje na svakom natjecanju i dizao je kada je bila pod najvećim pritiskom.[/box]

Nikad ne podcjenjuje protivnika

Prije velikih natjecanja Vedrana kaže da se dobro odmorim I naspavam.

Volim se povući u svoje odaje i sama sa sobom provoditi vrijem u miru i tišini. Velike stvari su u pitanju, zato si ne mogu dozvoliti nikakav utjecaj okoline i želim ga svesti na minimum“, kaže Vedrana.

Što se tiče bilo koje borbe, osjećaj je, kaže, uvijek isti: neka kombinacija adrenalina i pozitivne treme.

Nikad ne podcijenim protivnika i ne mislim da ću lako pobijediti, iako na kraju riješim borbe i s 10 bodova razlike. Uvijek se jednako zagrijavam za svaku borbu i ulazim u potpunosti koncentrirana i predana“, dodala je mlada prvakinja.

vedrana89

Ljubav za cijeli život

Sportom se planira baviti cijeli život, a nakon što završi aktivnu sportsku karijeru, želja joj je ostati kao trenerica jer smatra da uz dugogodišnje iskustvo kao borac može prenijeti puno toga mladim naraštajima, a već sad trenira puno djece i mladih kao pomoć treneru, stoga im voli prenijeti neke svoje “cake” i iskustva iz borilišta.

Vedranina je želja osvojiti još jedno svjetsko prvenstvo, koje je ove godine u 11. mjesecu u Budimpešti, a neće odustati sve dok ne ostvari svoj cilj.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Vodi se parolom koju joj je usadio njezin trener: Onaj tko odustaje nikad ne pobjeđuje, a onaj tko pobjeđuje nikad ne odustaje.[/box]

Sportski život jedan drugačiji život i drago mi je da je to moj život. Smatram da nas sport može puno toga naučiti, podići nam samopouzdanje, izgraditi nas kao osobe i naučiti nas kako se nositi sa svime onime što život nosi.

Svim sportašima u usponu poručila bih da uspjeh ne dolazi preko noći, potrebno je puno truda, rada i odricanja. Ja sam najbolji primjer za to jer moj pravi seniorski rezultat došao je tek 2014. godine, a tad sam već trenirala 18 godina”, zaključila je Vedrana u svojoj poruci mladim sportašima.

Prvakinji želimo puno sreće ove godine u Budimpešti, ali i u svim godinama i na svim natjecanjima kojima slijede, iako će bez sumnje rezultati biti klasično vrhunski!


Komentari