POVIJESNI USPJEH ZA NAŠE GIMNASTIČARKE! Izborile su čak četiri finala na Europskom prvenstvu

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Povijesni posao odradila je hrvatska ženska seniorska reprezentacija u sportskoj
gimnastici koja je danas na Europskom prvenstvu u Mersinu izborila čak 4 finala!
Prvo hrvatskom ekipno finale donijele su Tijana Korent, Ana Đerek, Christina Zwicker,

Tina Zelčić i Petra Furač, a uz to u lovu na pojedinačne medalje biti će Korent na
preskoku te Zwicker na dvovisinskim ručama i gredi.

Hrvatska ekipa u današnjim kvalifikacijama zauzela je 6. mjesto sa 140,064 boda i u subotu će se boriti u finalu među 6 najboljih europskih ekipa u Mersinu.

Naša ženska gimnastika jedino pojedinačno finale do sada imala je ono Tijane Korent s EP-a u Moskvi 2013. godine, a sada, 7 godina kasnije, Tijana je donijela novo nakon što je u
kvalifikacijama preskoka danas bila 8. sa 13,383 boda.

“Mogu samo reći da sam presretna i prezadovoljna ulaskom u finale na preskoku. Također
veseli me i ulazak ekipe u finale, jer to je poseban rezultat. Već dugo nismo nastupali kao ekipa, baš se veselim tom finalu u subotu. Sretna sam što sam uopće mogla biti ovdje nakon svih situacija koje su mi se izdogađale, trebalo nam je konačno malo sreće na ovom
natjecanju. Iščekivanje ovog rezultata je bio stvarno dobar trening za živce, jer čekati
apsolutno do zadnje gimnastičarke u kvalifikacijama da li ste ušli u finale ili ne, nakon
odrađene svoje sprave je nešto što donosi ovaj sport, ali nije najugodniji osjećaj.

Međutim, ono što slijedi nakon, ta euforija i sreća, nakon što vidite da ste osmi, da ste uspjeli u svom cilju i da vam je ovo 2. europsko finale… Sretna sam. Puno mi znači podrška moje obitelji, prijatelja i najviše mojih trenera koji su cijelo ovo vrijeme bili uz mene. Hvala svima na svemu što su do sada napravili za mene“, emotivna je bila Tijana Korent.

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Christina Zwicker u nedjelju će biti u čak dva finala. Na dvovisinskim ručama bila je 7. sa 12,600 bodova, dok je na gredi završila kao ukupno 10. (12,100), međutim finale je ulovila kao 7. budući da su ispred nje bile 4 Rumunjke i 3 Ukrajinke, a samo dvije predstavnice jedne zemlje mogu biti u finalu.

‘Stvarno sam jako sretna i zadovoljna’

“Ovo je ispalo bolje od očekivanog! Napravila sam sve svoje sprave kako sam planirala, ruče i greda su bile jako dobre i to je rezultiralo finalima. Ali ipak, dva finala… To nije bilo očekivano.

Znala sam da ako napravim dobro i ako se posloži sve kako treba, moguće će biti u finale, ali u dva… Nisam to očekivala. Plus, ušle smo i u ekipno finale, stvarno sam jako sretna i
zadovoljna. Bez riječi sam. Krenem pričati i dođu mi suze radosnice… U subotu nas čeka
ekipno finale, a onda Tijana i ja ponovno u nedjelju. Nadam se još boljim izvedbama i da svi vide što i kako mogu i što znam. Znam da sam sposobna za puno bolje, pogotovo na gredi to može dosta bolje, a nadam se da ću uspjeti pokazati svima da i mi u Hrvatskoj znamo i vrijemo puno. Ne želim se opterećivati konačnim rezultatom, želim samo da to što izvedem bude što ljepše, što čišće, sa što manje odbitaka, malo pojačati početne ocjene…
Jednostavno, želim biti bolja“, poručila je 18-godišnja Christina Zwicker.

Naša najbolja gimnastičarka, Ana Đerek u Mersin je došla samo nekoliko sati prije kvalifikacija, a umor, netreniranost posljednjih dana i neizvjesnost hoće li uopće doći u Tursku (negativan COVID nalaz dobila je tek prije dva dana), stajala ju je pada na gredi i parteru gdje je imala veliku priliku biti minimalno u finalu.

“Za mene nisu bile baš uspješne ove kvalifikacije, ali imamo timsko finale i to je super. Ja sam napravila dvije greške koje su me koštale dva finala, ali s obzirom što sam sve prošla zadnjih tjedan dana i ovo što sam napravila je sasvim OK. Znam da mogu puno bolje i znam da nekako nije fer što mi se sve zakompliciralo i otišlo pogrešno, ali je i to dio života i znam da ne dobiješ uvijek ono što zaslužuješ. Ipak je gimnastika ta koja me najviše puta naučila kako se dignuti nakon što padneš i evo sad opet ponavljam gradivo“, rekla je Ana Đerek.

Sutra su na programu juniorske kvalifikacije gdje Hrvatsku predstavljaju Sara Šulekić (ZTD
Hrvatski Sokol), Emi Matoščević (GK Rijeka), Nika Kukuljan Frleta (GK Rijeka), Antea
Ercegović (GK Marjan) i Katerina Strinić (GK Marjan).


Komentari