Potonuće kultnog Medveščaka: Nekoć su se punile arene, a nakon toga je uslijedio krah

Medveščak (Foto: Guliver)

Sjećate se euforije oko Medveščaka? Hokejaška groznica je poput lavine zatrpala glavni grad Hrvatske sada već davne 2009. godine, kada je Medveščak, nakon mukotrpnih pregovora, postao punopravni član EBEL lige. Zatim su uslijedile zlatne godine Medvjeda, a Prpic, Letang i društvo postali su apsolutne sportske zvijezde. Snimali su reklame, punili novinske stupce, a dječaci i djevojčice počeli su sanjati o navlačenju klizaljki.

Gotovo svaka domaća utakmica Medveščaka bila je popraćena fenomenalnom atmosferom dupkom pune Ledene dvorane Doma sportova. Drugi sportski kolektivi zavidjeli su hokejašima, koji su na valu fanatičnih navijača ostvarivali zapanjujuće rezultate. Naprosto, uživanje u ‘ledenim radostima’ bio je ‘must-see’ event. Svi su htjeli osjetiti dašak EBEL-a, kasnije i KHL-a, ali se taj balon vrlo brzo ispuhao.

KHL dani

U jesen 2013. godine, Medveščak se pridružio KHL-u, najjačoj europskoj hokejaškoj ligi. Mnogi su se pitali kako će se snaći u novom okruženju, hoće li potonuti lii potapati suparnike, a dogodio se ovaj drugi scenarij. Naime, Medvjedi su u debitantskoj sezoni bili supersenzacija lige, kako u navijačkom, tako i u rezultatskom aspektu.

Izborili su plasman u doigravanje, a za taj pothvat trebalo im je točno 50 utakmica. Tamo su poraženi od praškog Leva ukupnim rezultatom 4 – 0, ali se malo tko na to pretjerano osvrtao, budući da je u Ledenoj ‘gorilo’.

Čelnici kluba i PR služba radili su strahovito dobar posao, a KHL avantura potrajala je četiri sezone.

Povratak u EBEL i krah

Medvjedi su se 2017. godine vratili pod okrilje EBEL-a, ali je u međuvremenu euforija splasnula. Ne samo da je splasnula, nego je u potpunosti nestala. Počeli su se nizati porazi, a financijski problemi počeli su nagrizati klub.

Nakon serije loših rezultata, Medveščak je 2019. godine odigrao svoju posljednju utakmicu u EBEL-u, završivši na posljednjem mjestu, zaključivši tako jednu lijepu hrvatsku sportsku priču. Povrh toga, iste su godine ostali su i bez naslova prvaka Hrvatske, nakon 11 godina vladavine.

Komentari