SKIJAŠKI SPEKTAKL: Zbog čega je Snježna kraljica na meti dežurnih ‘gunđala’?

Zagreb vječito na tapeti kritičara.

Zagreb postaje sve atraktivnija zimska destinacija. Advent u Zagrebu opravdao je sva očekivanja i osvojio laskavu titulu European Best Christmas Destination drugu godinu za redom.

U Hrvatskoj je u mjesecu prosincu 2016. ostvareno 280.218 dolazaka i 667.372 noćenja, a najviše noćenja u prosincu ostvareno je u Zagrebu kojeg je posjetilo više od 93 tisuće turista koji su ukupno ostvarili 167 tisuća noćenja.

>>>ZAGREB ‘RASTURIO’: Najbolja adventska destinacija u Europi opravdala titulu

No, kako to biva u Lijepoj našoj ova hvalevrijedna manifestacija naišla je na lavinu kritika, a brojke koje govore same za sebe potpuno su izignorirane jer – “sve je to Bandićevo maslo”.

Snježna kraljica na meti “gunđala”

Čarobni Advent u Zagrebu dobio je pečat sezone kakav i zaslužuje – Snježna kraljica okupila je najveća imena skijaške scene i priredila spektakl za pamćenje o kojem bruji cijeli svijet. Skijanje na Sljemu prenosit će i BBC, grad vrvi turistima iz cijelog svijeta koji imaju samo riječi hvale za naš zimski turizam, štandovi rade punom parom, no kritičari ne gube vrijeme.

Milan Bandić meta je svih mogućih oblika ismijavanja, Snježna kraljica na tapeti je dežurnih “gunđala”, a svatko ima puno pametniji prijedlog kako su se mogla potrošiti ta 23 milijuna kuna izdvojena za skijanje.

>>>FEJS GORI ZBOG ‘BANDIĆEVOG SNIJEGA’: Zabolit će vas trbuh od smijeha (FOTO)

Građani jako brzo zaboravljaju. Zaboravljaju da se primjerice za jedan Dinamo godišnje iz proračuna izdvaja 20 milijuna kuna, dok su svi ostali sportovi potpuno zanemareni, a drugi prvoligaši o ovakvoj izdašnoj donaciji od strane Grada, mogu samo sanjati. A budimo realni,Dinamova igra, koliko god nam on bio drag, i nije neka reklama za grad.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]S druge strane, Ivica i Janica Kostelić, u čiju čast je i organizirana ova manifestacija, upoznali su svijet sa Zagrebom i prikazali ga u najljepšem mogućem svjetlu. O Snježnoj kraljici bruji cijeli svijet, a Zagrebu pohvale stižu sa svih strana, kao i novac koji se slijeva u gradski proračun.[/box]

Kristalno je jasno da je ovaj spektakl iskorišten i kao predizborna kampanja aktualnog gradonačelnika. Još je jasnije da Zagreb ima gorućih problema koji se moraju rješavati. No, zar su Snježna kraljica i skijaška staza u centru grada najveći financijski izdatak grada Zagreba u stilu “panem et circenses”?

Prijenos ove utrke koja slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa prenose televizijske postaje ORF iz Austrije, SRF iz Švicarske, SVT iz Švedske, Eurosport, a uživo će emitirati i BBC, kao i J sports iz Japana.

Svi financijski izdaci nisu ravni reklami koju šaljemo u svijet i zbog koje nam turisti dolaze. Zagreb je samo u 2016. zaradio od turizma preko 2 milijarde kuna i ostvario rekordnih 2 milijuna noćenja. Zagreb je također najposjećenija destinacija u Hrvatskoj, u prosincu te postaje najjača turistička destinacija u Hrvatskoj i regiji.

Zar su ove činjenice i brojke, odnosno pozitivni aspekti Snježne kraljice toliko nevažni da je potrebno “drvljem i kamenjem” obasuti sve vezano za ovaj projekt, bila u pitanju staza u centru grada ili Sljeme, samo zato što ga je pokrenuo “omraženi” Bandić?!

A s druge strane, većina tih istih kritičara, s guštom će navijati u Bakačevoj i popiti kuhano vino na Sljemenu.

>>>IDEMO U PLANINE! Na Sljemenu nema zime, a to znaju i Zagrepčani (FOTO)

Bandić nije Zagreb

Bandić nije Zagreb, niti je on zaslužan za Snježnu kraljicu. Zaslužni su Janica i Ivica Kostelić, bez čijih uspjeha nitko od skijaške elite ne bi znao za Zagreb. Zaslužan je svaki onaj najobičniji radnik koji je sudjelovao u pripremi manifestacije danima i noćima. Zaslužni smo mi – Zagrepčani.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]I nema ništa loše u trošenju novaca na promociju Zagreba, nema ništa loše u podizanju stope noćenja, u afirmaciji grada kao konkuretnog zimskog odredišta. Imamo prilike svjedočiti uspjehu spektakla kojeg će prenositi BBC, svjedoci smo i turističkog booma koji Zagreb upravo doživljava, također smo se uvjerili da je Zagreb “rasturio” sve rekorde.[/box]

Moramo li konstantno “pljuvati” i prikazivati Snježnu kraljicu kao najveći problem kojeg proračun ne može istrpiti?

Za razliku od ostalih gluparija na koje se troši novac iz proračuna od ove barem imamo koristi. Ukoliko želimo biti privlačna turistička destinacija (a želimo), moramo biti spremni na ponudu drugačijeg i jedinstvenog sadržaja jer turisti neće plaćati samo prirodne ljepote. To košta. No, to se i isplati, pokazuju brojke.

Za koji dan završiti će i turistička sezona, a “igre” će zamjeniti surova realnost, infrastrukturalni problemi i zatrpanost otpadom. Ipak se problemi rješavaju unutar vlastita ćetiri zida i nasamo, a ne pred gostima.

>>>SKIJAŠKI SPEKTAKL U CENTRU: Utrka koja će nadmašiti sve prethodne!

>>>‘SLJEME U GRADU’ PODIJELILO ZAGREPČANE: ‘Drugi nas hvale, mi sami sebe pljujemo’ (FOTO)

>>>LJUBOMORA ILI ZLOBA: Slobodna Dalmacija ‘popljuvala’ Advent u Zagrebu i titulu koju je osvojio


Komentari