Ponos Hrvatske: Bivša predsjednica izabrana u MOO!: ‘Ovo je priznanje hrvatskom sportu’

Instagram

Hrvatska od ovog petka ponovo ima aktivnog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Nakon danas počasnog člana MOO-a Antuna Vrdoljaka (89), koji je tu dužnost obnašao od 1995. do 2011. godine. Donedavna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je na tu dužnost na prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha i izborom ostalih olimpijskih kardinala i kardinalica.

Bivša hrvatska predsjednica izabrana je s 86 glasova ‘za’ i tri ‘protiv’.

Odlučeno je tako na prvoj virtualnoj sjednici kompletnog članstva Međunarodnog olimpijskog odbora. Zajedno s dojučerašnjom hrvatskom predsjednicom, među članove MOO-a uvršteni su još i princeza Reema Bandar Al-Saud (veleposlanica Saudijske Arabije u SAD), Kubanka Maria de la Caridad Colon Ruenes, Mongolac Battushig Batbold te legendarni britanski atletičar, nekad svjetski rekorder (na 800 metara), a danas predsjednik Svjetskog atletskog saveza nedavno preimenovanog u World Athletics.

O svemu se nakon izbora  u MOO preko video linka obratila i novoizabrana članica Kolinda Grabar- Kitarović

“Iznimno sam počašćena članstvom u MOO-u. To nije samo moj osobni uspjeh nego i priznanje svim dosezima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svjetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta.”, te je još dodala:


“Oduvijek sam podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma, kako u našoj Hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni, još kao ministrica vanjskih poslova, potom kao hrvatska veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a te kao četvrta predsjednica Republike Hrvatske. Olimpizam je kroz povijest odigrao snažnu ulogu ne samo u razvoju sporta i natjecateljstva, već i u području međunarodnog mirotvorstva i stabilnosti. Olimpijsko primirje i olimpijska diplomacija uvijek su igrali važnu ulogu i postizali uspjehe i tamo gdje klasična diplomacija nije uspijevala”, kazala je Grabar-Kitarović

Na kraju je još istaknula:

“Osobno nisam samo velik sportski entuzijast, koji će svim srce navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individulanim i kkolektivnim sportovima. Bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva. Uvijek sam zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masonvog pristupa sportskih aktivnostima od najranijeg djetinjstva. Jer, jedino se tako mogu postizati veliki sportski uspjesi te stvarati i razvijati vrhunski sportaši koji promoviraju i svoju domovinu i općeljudske vrijednosti truda, humanosti, upornosti i prijateljstva. To je iznimno važno za sve razine društvenog razvoja, od obitelji, preko lokalne zajednice, do države i međunarodne zajednice”. istaknula je na kraju u povodu izbora u MOO bivša hrvatska predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović

Ranije objavljeno

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na današnjoj bi Skupštini trebala biti izabrana u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Bivšu hrvatsku predsjednicu predložio je predsjednik MOO-a Thomas Bach pa je teško vjerovati da neće biti izabrana, a kandidati za članstvo su i Kubanbka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni atletičar Sebastian Coe iz Velike Britanije, koji će funkciju zauzeti po službenoj dužnosti, jer je predsjednik Svjetske atletike.

Skupština, 136. po redu, održat će se putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa.

Najviše će se raspravljati o odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju. MOO danas očekuje cjelovito privremeno izvješće japanskih organizatora. Također, se očekuje izvještaj o natjecanjima i olimpijskom selu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora u četvrtak je isključio održavanje olimpijskih igara 2021. u Tokiju bez gledatelja.

Olimpijske Igre su odgođene za 12 mjeseci zbog pandemije koronavirusa, no još uvijek postoji velika neizvjesnost kako će sve izgledati iduće godine. Hoće li uopće biti moguće održati OI bez cjepiva.

Čuva se zdravlje sudionika i odražava olimpijski duh

Mnogi su se sportovi na profesionalnoj razini nastavili iza zatvorenih vrata i bez gledatelja kako bi se izbjegla masovna okupljanja koja mogu dovesti do povećanog prenošenja virusa. No, čini se kako je predsjednik MOO-a isključio OI bez gledatelja.

Upitan je li to opcija za Tokio 2020., Bach je rekao: “Naše planiranje uključuje sve moguće mjere, ali ne i olimpijske igre iza zatvorenih vrata. To je nešto što ne želimo.”

“Radimo na rješenju koje s jedne strane čuva zdravlje svih sudionika, a s druge strane odražava i olimpijski duh,” dodao je.

Na programu Skupštine bit će i izvještaju Svjetske antidopinške organizacije i Međunarodnog arbitražnog suda, a razgovarat će se i o pripremama za OI u Pekingu 2022, Parizu 2024, Milanu i Cortini d’Ampezzo 2026 i Los Angelesu 2028, te olimpijskim igrama mladih zimi 2024 u Gangwonu.

Komentari

loading...