Počele su kalkulacije: Dinamo i dalje ima šanse za prolaz u osminu finala LP, ali može biti i zadnji u skupini

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pozabavimo se malo računicom s Dinamovom sudbinom u skupini Lige prvaka. Velika je šteta što je Dinamo ispustio pobjedu protiv Šahtara, i to s nekoliko aspekta. S pobjedom bi Dinamo odmakao i od Šahtara i Atalante i bio u sjajnoj situaciji da osvoji drugo mjesto u skupini i ode u osminu finala elitnog natjecanja.

A sada? Dinamo mora strahovati i od gubitka treće pozicije koja osigurava utješnu nagradu, prelazak u Europsku ligu. Nevjerojatno ali i istinito. U sljedećem kolu 26. studenog Dinamo gostuje u Milanu kod Atalante, dok Manchester City na svom Etihadu dočekuje Šahtar.

Dinamo bi pobjedom na San Siru osigurao Europsku ligu, ali i ostao u igri za plasman u osminu finala Lige prvaka. Kada bi Šahtar izgubio u Manchesteru, Dinamo bi uoči zadnjeg kola imao tri boda više od Ukrajinaca i trebao bi mu na stadionu Maksimir remis protiv Manchester Citya koji bi već tada imao osiguran prolaz i prvo mjesto u skupini. Pa bi moglo, nadajmo se, biti nešto lakše.

U slučaju neodlučenog ishoda na San Siru i pobjede Cityja, Dinamo bi osigurao najmanje treće mjesto, a odluku o drugom putniku u osminu finala odgodio do zadnjeg kola. Dinamo bi tada imao bod više od Ukrajinaca koji bi igrali protiv nemotivirane Atalante, dok na Maksimir dolazi Manchester City s osiguranim prvim mjestom u skupini.

Nažalost, Dinamo može i ostati bez Europe, premda je u prva četiri kola osvojio pet bodova. Ako Atalanta pobijedi Dinamo doći će na bod zaostatka i tada bi bilo važno da City porazi Šahtar i osigura prolaz i prvo mjesto u skupini.

S takvim raspletom Dinamo i Šahtar imali bi po pet bodova, a Atalanta četiri, a u zadnjem kolu u Talijani gostuju u Ukrajini. Plavi bi tada morali osvojiti barem bod za “proljeće” u Europskoj ligi. U slučaju poraza od Cityja ovisili bi o ishodu druge utakmice. Najgora opcija bili bi pobjeda Atalante, jer bi Dinamo tada ispao iz Europe.


Komentari