Pitanje koje je aktualno oko Dinama: Što će biti s Bjelicom?!

Foto: Cropix

Posljednjih dana iz Dinama dolaze informacije koje su potresle klub kao što je grad Zagreb razorio potres. Uprava Dinama odlučila je otpustiti cijeli stručni stožer Nenada Bjelice zato jer nisu pristali na smanjenje plaća u trenutku kada koronavirus hara i europske lige su odgođene do daljnjeg.

Bjelica i njegov stručni stožer vratili su u Dinamo ono što dugo nije bilo na Maksimiru – vjera! Vjera u bolje sutra, vjera kako zagrebački klub može napraviti iskorak u Europi kakav su napravili kada su nakon gotovo pola stoljeća prezimili i igrali proljeće u Europskoj ligi. Tada su u osmini finala ispali od portugalske Benfice, a Modri su bili dočekani kao heroji. Ostavili su srce na terenu i pokazali kako se igra za Dinamo Zagreb.

Nažalost, kako saznajemo, ovakva odluka nije bila na napravljena na temelju dogovora nego je odluka bila jednostrana. Smatramo kako bi stručni stožer i igrači sjeli za stol i pregovarali koliko god je potrebno te da bi se našlo rješenje koje bi išlo u korist i jednih i drugih, ali ipak ovakva odluka kluba je pomalo ishitrena.

Kojim slučajem da su sjeli za stol i pregovarali, problem koji je u tom trenutku imala Uprava kluba je što bi morali isplatiti ratu do 25. u mjesecu pa su morali reagirati što je prije moguće.

Sad zašto ispada sada da se Dinamo riješio cijelog stožera s kojom je Bjelica napravio ‘pravo malo čudo’, kakvi se potezi vuku, možemo samo nagađati iako mnogi smatraju kako iza svega stoji Zdravko Mamić koji i dalje upravlja klubom iz Međugorja.

Moramo istaknuti kako je izrazito lijepa gesta što je zagrebački klub pomogao donacijama bolnicama u ovim teškim vremena kada je Zagreb i Hrvatsku zadesila epidemija koronavirusa i potres u našem glavnu gradu, ali trebalo je i gledati i na svoje unutar kluba. Ipak, otkad je Bjelica preuzeo Modre – klubu je donio okvirno 100 milijuna eura. Pitate se kako? Pa kroz transfere, ulaznice i rezultate.

Ugovor koji Bjelica ima s Dinamom u iznosu je od 1,2 milijuna eura što ispada 100 tisuća eura mjesečno. Na prvu bi ispalo da je to razlogom, ali obzirom koliko je pridonio klub, onda možemo i zaključiti kako je Bjelica jedan od najisplativih trenera koje je Dinamo imao u svojoj povijesti.

Ovo iskreno djeluje kao jedan oblik zastrašivanja jer je otjeran stožer koji je jednina s Bjelicom. Zašto su to na takav način napravili, to samo oni znaju.

Bjelica pak ima dvije opcije: ostati u klubu do kraja svog ugovora s primanjima koje trenutačno dobiva ili napustiti kormilo i zaputiti se u nove izazove!

Ostati u klubu u ovom trenutku kada su odnosi poprilično narušeni, ne možemo reći lje li to pametno – to Bjelica najbolje zna. Ako se odluči da Bjelica napusti Dinamo, onda je izrazito bitno tko će prvi korak povući. Ukoliko to bude Bjelica onda će ostati bez iznosa koji mu je zagantiran. Ako to pak napravi prvi Dinamo, onda će morati isplatiti Bjelicu.

Graditi stručni stožer isto vam je kao i graditi kuću – ako jedan dio nije dobar, urušit će se i morat ćete ispočetka. Bjelica je svoj stožer pomno gradio i s nekim je od samog starta kada je postao trener. Po nekom mišljenju, poznavajući Bjelicu kroz izjave i intervjue koje je davao, riječ je o osobi koja je karakterna i iskrena te sigurno u ovom trenutku ni njemu nije lako donijeti najbolju odluku.

Kada gledamo sa sportske strane, svjetla budućnost čeka Nenada Bjelicu. Nakon izazova u Austriji i Poljskoj, u Dinamu je napravio nešto o čemu će generacije Zagrepčana pričati – kako su prezimili u Europi, kako je Atalanta pala s visokih 4-0, itd.

Ranije je istaknuo kako bi mu bila izuzetna čast sjesti na klupu Hrvatske jer je Zlatko Dalić izjavio kako se povlači s mjesta izbornika nakon Europskog prvenstva. To se prvenstvo odgodilo za sljedeću godinu zbog koronavirusa pa će Bjelica morati pričekati na poziv iz Saveza.

Za Bjelicu sada sigurno slijedi dodatni iskorak u karijeri, jer povratak u austrijsku ili poljsku ligu samo bi ga stavilo na level na kojem je trenutačno ili bi ga čak i nazadovalo. Možda je ovo vrijeme kada bi se trebao uputiti u lige petice i preuzeti klub u kojem može napraviti ‘novi Dinamo’.

Još uvijek je trener Dinama i tako bi navijači željeli da ostane, ali po svim odlukama koje se donese, pitanje je samo dana ili mjeseca kada više to neće biti.


Komentari