PAD RUKOMETNOG VELIKANA: PPD Zagreb lagano pada u drugi razred rukometa?

Foto: Screenshot/SEHA Liga

Rukometaši Zagreba u subotu su teško poraženi od španjolskog prvaka Barcelone 36:19. Velikih -17 u Zadru upalilo je crvenu lampicu oko hrvatskog prvaka, jer je uslijedilo još jedno teško prizemljenje nakon Aalborga koji je u Danskoj sa -10 ispratio Zagreb nazad u Hrvatsku.

Uslijedilo je to da je na klupu Zagreba sjeo crnogorski stručnjak Veselin Vujović, a u Zagrebu su se nadali da će barem sama njegova prisutnost barem malo trgnuti igrače Zagreba ususret Barceloni. Nije pomoglo. Barcelona je do vrha napunila mreže i pribila Zagreb na dno ljestvice Lige Prvaka sa negativnom gol razlikom od -35. Nije ni nešto bolja razlika ni u SEHA ligi, gdje je trenutno na 4. mjestu skupine B sa pobjedom i porazom. No pravo je pitanje što je dovelo do toga da je Zagreb pao na dno rukometne elite? Što se to tamo događa da klub lagano već godinama tone?

CIBONA EFEKT. Kao i popularni košarkaški klub, Zagreb je sve podredio sebi. Skauti i treneri su po Hrvatskoj uzimali i dovodili u klub sve što valja od mladih i perspektivnih igrača, a usput su uništavali male rukometne sredine. Neprikosnoveni prvak države nema stabilnu sportsku politiku niti razvoj igrača. Ta sportska politika je možda prolazila prije, ali sada teško jer i ti mladi igrači više ne žele doći u klub. Radije će na uzoru Cindrića i Mamića okolnim putem doći do rukometne elite, nego da trpe teror alfe i omege kluba. Da, dolaskom ste si širom otvorili vrata reprezentacije, ali koliko je to vrijedno kada vas jedan Aalborg za kojeg se smatra slabijim od Zagreba (a nije) natuče 10 razlike.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

LIMITIRANI KADAR. Koliko Zagreb tapka u mraku vidi se na rosteru. Jedino koliko toliko popunjene pozicije su pivot i golman. Ostatak rostera je blago rečeno loš. Nedostatak desnog vanjskog, zabijanje u protivničku obranu i spora lopta je ono što je Zagreb prikazao u ovih par utakmica. Ne možete očekivati od igrača koji nisu igrali ozbiljan rukomet poput Lige Prvaka da odmah iskoče i dominiraju, a da u drugu ruku nemate par iskusnih igrača koji bi ih mogli pokriti. Najavljen je pohod barem na osminu finala Lige prvaka, a s ovim rosterom teško da se može napraviti ozbiljniji rezultat u SEHA ligi, a kamoli u Ligi Prvaka. Rezultati govore sve.

Trenutno je PPD Zagreb u situaciji da mora odlučiti što će sa sobom i koji je pravi put. Iako je klub organizacijski i financijski na lošem glasu (što je još jedan razlog lošeg izbora igrača), na svoje ime uvijek će privući nekoga. Ali se mora sjesti i dogovoriti koji je put dalje. Klubovi koje je Zagreb označio kao protiv kojih imaju šansu su Celje koje je tijesno izgubilo od Aalborga te Elverum koji je izgubio “samo” 3 od PSG-a. Krajnje vrijeme je došlo, već imate titulu uništavača hrvatskog rukometa, ajde za promjenu nas iznenadite i gledajte dugoročno, a ne kratkoročno. Jer klub je sada na niskim granama i samo ga ime spašava. Samo je pitanje do kad.


Komentari