OZBILJNO UPOZORENJE PROFESORA S KIF-a: Djeca bi posljedice mogla osjećati cijeli život! Fizička aktivnost bi trebala biti prioritet, a ne luksuz!

foto:pexels

Osim ugostitelja, najveće ‘žrtve’ novih mjera su sportaši i rekreativci. Prekidaju se natjecanja za sve, osim za tri najviše kategorije (u praksi to znači prvoligaše), a u iduća četiri tjedna zatvorit će se i vrata teretana, fitness i sportsko-rekreacijskih centara.

No, lako za sportaše, naš stručnjak Zoran Grgantov, profesor Kineziološkog fakulteta u Splitu i trener Odbojkaškog kluba Kaštela upozorava na još veći problem – smanjenje aktivnosti djece.

“Slušao sam premijera, rekao je da su prioritet očuvanje radnih mjesta i obrazovanje, a meni osobno smeta što u prioritete ne stavlja i tjelesne aktivnosti. Djeca su u ovoj situaciji posebno zakinuta. Nemamo istaživanja s dugoročnim učinkom pa je teško reći kakve će biti posljedice, ali neki moj strah je da će ovo bitno smanjiti tjelesnu aktivnost djece. Po meni bi čak trebalo ići obrnutom logikom, je li nužno da se igra profesionalni sport ili trebamo pod svaku cijenu održavati tjelesnu aktivnost mladih u školama i na otvorenom”, pita se prof. Grgantov.

U vrijeme zadnjeg lockdowna barem je bilo lijepo vrijeme pa su mnogi pohrlili u prirodu, sad je problem što stiže zima i upitno je koliko se na otvorenom može kompenzirati nedostatak aktivnosti.

Mislim da se previše bojimo otvorenih prostora i hladnog zraka. Pa i pedijatri govore o tome da su najveći problem neprovjetrene prostorije sa suhim zrakom koji onda onemogućava dišnim putevima da se riješi stranih tijela, uključujući virus.”

Grgantov je također upozorio da u sustavu sporta epidemija nije uzela toliko maha. Sportaši se redovito testiraju, a statistike uopće nisu porazne.

“Ja osobno nemam podatke koliki je broj zaraženih u sustavu sporta, no mogu govoriti za odbojku. U našem klubu nismo imali ni jedan slučaj, išli smo nedavno u Tursku, svi smo se testirali i bili negativni. U drugim klubovima postojali su izolirani slučajevi, a situacije gdje su svi zahvaćeni unutar kluba su rijetke. Zato mislim da sportske klubove ne možemo smatrati izvorima zaraze i nekim opasnim žarištima. A pogotovo kod male djece nije taj problem”, naglašava.

“Nije ovo više kratkoročno, ovo je uzelo maha. Roditelji su u panici, velik broj zabranjuje djeci izlaske, kretanje, a kad vam djeca jednom izgube navike treba puno truda ih se vrati na staro. Ako će se ikada i vratiti. To može ostaviti posljedice na cijeli život, preozbiljne su to stvari o kojima bi se trebalo i ozbiljno promišljati.”

Komentari

loading...