Ovo je mnogima promaklo! Znate što će se nevjerojatno važno dogoditi prođe li Dinamo u Ligu prvaka?

Pixsell

Uopće nismo pretenciozni kada kažemo da je Prva hrvatska nogometna liga najkonkurentnija u Europi. Mislimo tu na činjenicu da bi uskoro praktički pola hrvatske nogometne lige moglo izboriti plasman u Europu.

Riječ je o toliko spominjanom koeficijentu svake europske nacije koji se računa s uspjesima klubova iz pojedine zemlje. Što je koeficijent bolji to svaka zemlja ima više predstavnika u europskim natjecanjima, Ligi prvaka i Europskoj ligi, a od ostalih benefita valja spomenuti i bonuse poput statusa nositelja u kvalifikacijama…

Hrvatski nogomet, naši klubovi, već dugo godina vrijedno skupljaju bodove i naša je zemlja nadomak sjajnog 15. mjesta na ljestvici koeficijenata. Što praktički znači da bi pola naše Prve lige moglo igrati u Europi, jasno s pokretom iz kvalifikacija.

Za 15. mjesto ovih dana se bore četiri zemlje, uz Hrvatsku su još tu Grčka, Švicarska, Češka, a mogla bi prikrasti eventualno i Danska. Zanimljvo je da ako Dinamo prođe Astanu, s još jednom pobjedom u sljedećoj kvalifikacijskoj rundi bi igrao sa švicarskim Young Boysom, bio bi to zapravo izravan dvoboj za 15. mjesto na europskoj listi koeficijenata.

Bude li Hrvatska na tom 15. mjestu čak dva kluba bi išla u kvalifikcije za Ligu prvaka iz kojih se može i do Europske lige, a još tri kluba bi išla u kvalifikacije za Europsku ligu.

Kako Prva hrvatska liga broji samo 10 klubova to je riječ o pola lige. Nesumnjivo, bio bi to sjajan poticaj za naše natjecanje, pojačala bi se konkurentnost, u Prvoj ligi svatko bi se za nešto borio, mala bi bila razlika između borbe za ostanak i plasmana u europske kvalifikacije.

Komplicirano računanje koeficijenata probati ćemo pojednostaviti sljedećim podatkom. Za određivanje koeficijenta služe rezultati, ne prolazi, više vrijedi za jačanje koeficijenta dvije pobjede u srazu protiv suparnika nego prolaz s dva remisa.

Jedna činjenica u ovoj priči je ipak zapanjujuća, Hrvatska se za to čuveno 15. mjesto bori sa zemljama koje imaju kud i kamo jaču nogometnu infrastrukturu od Hrvatske. Švicarska, Grčka, Češka, dakako i Danska imaju stadione, sponzore, imaju sve. Hrvatska ima malo toga, ali izgleda da ipak ima talent. Neka!

Kad bi novac bio presudan čimbenik u nogometu ova igra bi izgubila smisao!

Autor:Andrija Kačić Karlin


Komentari