OVAKAV DINAMO SE NE PAMTI: Brojke pokazuju veliku dominaciju modrih, neviđenu od ere Otta Barić

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dok se Hrvatska reprezentacija polako privikava na sunce Bliskog Istoka, u domovini se slažu dojmovi iz prvog dijela prvenstva, koji je bez konkurencije pripao Dinamu.

Modri su, pod često osporavanim Antom Čačićem, osvojili 85,4 posto mogućih bodova, što je peti najbolji učinak Dinama u eri od kada se u HNL-u pobjeda vrednuje tri boda (od sezone 1994/95), a modri imaju i utakmicu manje.

Te davne sezone 1996/97 Dinamo je pod vodstvom velikog Otta Barića osvojio 88,9 posto mogućih bodova, a tih pet bodova modri su ispustili porazom od već zaboravljene Mladosti 127 2:3 na Maksimiru i remijem protiv Segeste 3:3, isto na domaćem terenu.

Dinamo je pod Čačićem izgubio sedam bodova, porazom od Osijeka 1:0 i neriješenim rezultatima protiv Hajduka i Varaždina, što je drugi rezultata od kada se igra liga 10, a bolja je bila jedino generacija 2014. godine koja je osvojila 86 posto bodova.

Sjajna efikasnost

Dinamo je furiozno završio prvi dio sezone na Rujevici pobjedom nad Rijekom 7:2, a time su Čačićevi igrači postali prva Dinamova generacija koja je zabila sedam golova na gostovanju u HNL-u.

Visokom pobjedom u zadnjem kolu Dinamo je došao do 48 ligaških pogodaka u polusezoni, što daje točno tri gola po utakmici Čačićeve momčadi.

Time je izjednačen učinak iz 2009. godine od 51 gola u 17 kola, a jedina generacija koja je uspješnija od trenutne opet je ona iz sezone 1994/95, kada su za Dinamo igrali Mark Viduka, Igor Cvitanović, Silvio Marić i drugi.

Dinamo je tada u 15 jesenskih kola zabio 55 golova ili 3,67 po utakmici.

Pred nama je dosta duga SuperSport HNL pauza od više od dva mjeseca, a proljetni dio prvenstva počinje 21. siječnja 2023. godine.


Komentari