Otkrivamo kriminalno iskorištavanje uspješne djece: Evo tko je ovaj put u ‘igri’!

Grad Zagreb sredstvima iz godišnjeg proračuna sufinancira sportsku djelatnost,a putem Programa Javnih potreba, odnosno za realizaciju programskog korištenja sportskih objekata u sastavu Ustanove za upravljanjem sportskih objekata u proračunu Grada osigurano je 73.619.000,00 kuna.

Program Javnih potreba trebao bi se provoditi i na Tenis centru Maksimir, no, kako doznajemo, novac namijenjen za ove svrhe završava u privatnim džepovima.

Naime, sportski klubovi koji su dobili besplatne termine za provedbu programa javnih potreba na Tenis centru Maksimir, dobili su ih na temelju vrhunskih sportskih rezultata djece koja su njihovi članovi. Vrhunske rezultate djeca, članovi kluba, ostvarila su na gradskoj ili državnoj razini, a besplatni termini dobiveni od Grada trebali bi se koristiti u svrhu njihovog razvoja i unapređenja njihove sportske karijere .

Međutim, doznajemo, klubovi ove besplatne termine koriste za svoje komercijalne programe poput škole tenisa ili pak, preprodaju termine po nižim cijenama od onih po kojima ih prodaje Ustanova za upravljanje športskim objektima.

Dakle, teniski klubovi naplaćuju roditeljima termine koje su njihova djeca dobila besplatno!

Svoje usluge klubovi prodaju po komercijalnim cijenama, a djeca natjecatelji, odnosno roditelji, unatoč potpori Grada, i dalje sve financiraju sami.

Na ovu situaciju požalili su nam se sami roditelji, a kako kažu, do sada su šutjeli jer su se bojali da se otkrivanje pravog stanja unutar Teniskog centra, ne bi prelomilo na njihovoj djeci.

Kako navode, plaćaju usluge tenis terena i tenis termina bez računa, a sve kroz “članarinu” koja je jedan mjesec 400,00 kn ,a drugi 850,00 kn.

Radi se o redom: tenis klubu Vulpes, tenis klubu iTeam, tenis klub Ivan Merz,tenis klubu Futur,tenis klubu Rally,tenis klubu Match i tenis klub Sanspin, a svi navedeni klubovi članovi su i Zagrebačkog teniskog saveza te registrirani kao neprofitne udruge.

Prema tvrdnjama roditelja, Zagrebački teniski savez upoznat je sa situacijom na TC Maksimir, no, s obzirom na to da vlasnici klubova sjede i u upravnim tijelima Saveza, roditelji sumnjaju kako Savez “vuče konce iz pozadine”, a čime se pune privatni džepovi predsjednika i tajnika klubova.

Grad isplaćuje plaće za trenere, a treneri rade ‘na crno’

Također, otkrivaju nam, treneri zaposleni u klubovima rade “na crno” i bez odgovarajuće stručne spreme, unatoč činjenici da se iz gradskog proračuna Savezu isplaćuje 120 000 kuna godišnje za plaće trenera te više od 60 000 kuna godišnje za njihove doprinose.

Korištenje sportskog objekta Tenis centar Maksimir pod upravljanjem je Ustanove Upravljanje sportskim objektima čiji je ravnatelj Marinko Tomić.

Ustanova mora pratiti izvršenje Programa javnih potreba prema vlastitom pravilniku i ako utvrdi da postoje određene nepravilnosti koje nisu u skladu s Programom javnih potreba i Zakonom o sportu, Ustanova mora uskratiti korištenje termina, odnosno sredstava iz gradskog proračuna sportskim udrugama (klubovima).

Sportski klubovi su dužni provoditi samo one aktivnosti za koje su registrirani i koji su u skladu sa Zakonom o sportu.

Kako smo gore spomenuli, svi navedeni klubovi registrirani su kao neprofitne udruge. Sukladno tome, ako su iznesene tvrdnje točne, svojim su djelovanjem prekršili Zakon o udrugama, Zakon o sportu, Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Zakonu o porezu na dobit i Opći porezni zakon.

Prema našim izračunima u razdoblju od 1. travnja 2017. pa do 30. rujna iste godine, Grad Zagreb oštećen je za 826 640 tisuća kuna!

Ova cifra odnosi se samo na pet mjeseci, a roditelji upozoravaju da se spomenute kriminalne radnje na TC Maksimir odvijaju unatrag pune dvije godine.

Voditelj Teniskog Centra Maksimir, Kosta Kostanjević, potvrdio nam je da je upoznat s opisanom situacijom, no, kako kaže, to je situacija koju mora riješiti Zagrebački teniski savez.

“Oni su ti koji dobivaju termine te ih dodjeljuju klubovima. Na nama je da održavamo terene, osiguravamo prostor i kapacitet za javne potrebe”, kazao je i dodao da se obratimo Savezu.

Zagrebačkom teniskom savezu i Gradskom uredu za sport poslali smo molbu za očitovanjem o iznesenim optužbama, no njihove odgovore još uvijek nismo dobili.

Po primitku njihovih očitovanja, o istima ćemo obavijestiti javnost.


Komentari