OSVOJILE ŠESTI NASLOV! Rukometašice Lokomotive Zagreb pobjednice su hrvatskog Kupa

Photo: Lokomotiva Zagreb

Rukometašice Lokomotive Zagreb pobjednice su hrvatskog Kupa. U finalu 29. izdanja, pobijedile su Podravka Vegetu 27:23 (13:10) i osvojile svoj šesti naslov pobjednika. Bilo je to petnaesto finale u povijesti Kupa za rukometašice u kojem su igrale Podravka Vegeta i Lokomotiva Zagreb.

Podravka Vegeta je u finale ušla bez ozlijeđene Korine Karlovčan, ali s pojačanjem na vanjskoj poziciji, Azenaidom Carlos koja je propustila susret poluzavršnice protiv Zrinskog. Lokomotiva je nastupila u istom sastavu kao i dan ranije.

Kao što se i moglo očekivati, početak susreta obilježile su dobre, čvrste obrane, s odličnim reakcijama vratara. Bilo je to pravo nadmetanje Yuliye Dumanske s jedne i Lucije Bešen s druge strane. Nažalost, u susretima velikih tenzija, a ovaj je definitivno bio takav, našlo se i dosta pogrešaka. Lokomotiva je griješila nešto više pa je Podravka to iskoristila i prva došla do dva pogotka prednosti. Bilo je to u 12. minuti, pri rezultatu 5:3.

Ali četiri pogotka zaredom, Lokomotiva se ne samo vraća u rezultatsku ravnotežu, već ponovno vodi u 19. minuti 5:7. Trener Podravka Vegete Antonio Pranjić morao je naravno zatražiti minutu predaha i dogovor sa svojim rukometašicama. Dejanu Milosavljević prebacio je nakon toga na lijevu stranu gdje je puno opasnija, a prve napadačke minute dobila je Azenaide Carlos.

Kako se bližio kraj prvoga dijela, bilo je sve je više nervoze na terenu. Krenula su prva isključenja. Obje ekipe mučile su se u napadu. Podravka puno više jer je fenomenalna u prvih 30. minuta bila Lucija Bešen koja je skupila pomalo nevjerojatnih 11 obrana. Najviše zahvaljujući njoj, Lokomotiva je na predah odnijela plus tri (10:13), što je bila i najveća prednost jedne ekipe uopće u tom poluvremenu.

Čak četiri minute trebalo je da vidimo prvi pogodak u nastavku. Postigla ga je Lokomotiva i tako još malo pojačala nervozu kod Podravkašica. Jedina koja je uspijevala pronaći rješenje za vrlo čvrstu i pokretljivu obranu Lokomotive bila ja Lamprini Tsakalou. Ali nije mogla sama. Trebala je pomoć neke od suigračica. Lokomotiva uskoro ostaje bez svoje ključne igračice Larisse Kalaus koja dobiva treće isključenje i mora na tribine. Do tog trenutka, ona je bila najbolji strijelac zagrebačkog sastava (5/8). A do kraja je još bilo punih 20. minuta.

Ali to, čini se, nije previše uzdrmalo sastav Nenada Šoštarića. U 46. one stvaraju novu najveću razliku od plus pet 14:19. I mudro troše vrijeme, pokušavajući igrati pogodak za pogodak. Ono je njihov, a ne Podravkin saveznik. U 52., Lokomotiva odlazi na šest razlike 17:23. Oslobodile su se u tim trenucima Dora Kalaus i Kristina Prkačin, pustile ruku do kraja i povukle Lokomotivu do novog trofeja. Četiri minute prije kraja Podravka dolazi na minus tri 22:25 i najavljuje moguću dramu. Ali se onda ponovno na vratima Lokomotive ukazuje čudesna Lucija Bešen i svojom 16 obranom ruši sve snove Podravke.

Šest pogodaka kod pobjedničkog sastava dala je Dora Kalaus, po pet Larissa Kalaus i Kristina Prkačin. Podravku je predvodila Lamprini Tsakalou s devet pogodaka.

Bilo je to inače Lokomotivino 17., a Podravkino 27. finale Kupa. Uz šest osvojenih naslova, Lokomotiva je doživjela 11 poraza, i to sve od Podravke. S druge strane, Podravka je izgubila četvrto finale Kupa, sva četiri od Lokomotive.

KUP HRVATSKE (Ž): FINALE
PODRAVKA VEGETA – LOKOMOTIVA ZAGREB 23:27

PODRAVKA VEGETA: M. Ećimović 031 , Y. Dumanska 12/39 ,N. Zadravec -/- ,A. Turk 0/1 ,A. Beganović 5/7 ,E. Popović -/- ,L. Jandrašić -/- ,D. Džono -/- ,D. Milosavljević 6/11 ,I. Mrđen -/- ,D. Mugoša 1/3 ,L. Franušić 1/1 ,A. Buljan 0/1 ,M. Škarić -/- ,L. Tsakalou 9/16 , A. Carlos 1/4 Trener: Antonio Pranjić

LOKOMOTIVA ZAGREB: L. Ivančok 0/1 , L. Bešen 16/38 ,P. Posavec 2/2 ,J. Kaselj -/- ,L. Fureš -/- ,A. Šimara -/- ,S. Posavec 3/6 ,T. Ćurić -/- ,N. Vojnović 1/3 ,L. Kalaus 5/8 , D. Kalaus 6/7 ,T. Japundža4/7 ,M. Bilandžić -/- ,A. Sedloska -/- ,A. M. Gavrić 1/1 ,K. Prkačin 5/8 Trener: Nenad Šoštarić


Komentari