Osvajačica medalja na svjetskim prvenstvima, Nadina Biljanović, dvoranu u klubu na Trešnjevci zbog COVIDA-19 ima samo za sebe

Foto: Privatan album

Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dopušteno je održavanje treninga športašima i športašicama I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji koju sukladno članku 6. Zakona o sportu izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, napisali su.

Treninzi se dopuštaju i športskim ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, nastavljaju te navode kako je organizacija treninga moguća isključivo na športskim objektima koji mogu udovoljiti takvim
tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim športašima, a za treninge u kontaktnim športovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i športaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti športaš odrade trening, stoji u preporuci.

U ponedjeljak je s treninzima počelo mnogo sportaša i dok je potanko objašnjeno kako će po preporukama trenirati Dinamo, zanimalo nas je kako trening izgleda u kontaktnom sportu koji ovisi o dodirima, u judu.

U trešnjevačkom judo i ju jitsu klubu, Black Belt trenutno trenira jedna osoba, Nadina Biljanović, sportašica koja se na svjetskom ju jitsu prvenstvu 2018., ali i svjetskom prvenstvu 2019. godine našla na tronu najboljih.

Foto: Privatan album

“Počeli smo s trenizima, ali iz našeg kluba samo ja spadam u tu kategoriju, tako da za sada treniram sama, s jednim trenerom”, kazala je.

Judo, kaže nam, spada u skupinu pojedinačnih sportova, međutim, sportaši su ovisni o sparing partnerima. Uz to, kontakt je nužan, tako da su nove mjere po mnogočemu ograničavajuće. U judu one onemogućavaju tehniku i borbe s drugim sportašima, tvrdi.

“U svakom sportu, pa tako i judu i ju jitsu, sport ne čine samo tehnički elementi tog sporta nego i funkcionalne i motoričke sposobnosti kakve su snaga, koordinacija, brzina, izdržljivost, preciznost, ravnoteža, fleksibilnost”, rekla je.

Foto: Privatan album

Svi su ti oblici treninga zastupljeni i u judu i ju jitsu tako da se mogu odraditi i dobri treninzi bez partnera, a bez partnera se daju odraditi i dijelovi tehnike, kao i vježbe za saniranje postojećih i prevenciju novih ozljeda. Osim toga, uvijek vam preostaju i sve vježbe za održavanje sportske forme, tvrdi.

“”Dobro” je što je ova situacija globalna a ne lokalna, te je manje više svima u svijetu jednako”, govori ova sportašica, koja trenira i judo i ju jitsu, a natječe se samo u potonjem, u svom rasporedu do kraja listopada više nema natjecanja.

“Sukladno tome mogu tempirati formu, a kako do tada ima još dosta vremena, koliko i kako sada mogu trenirati je dovoljno. Naravno da bi bilo bolje da mogu raditi više u grupi i sa više različitih partnera, međutim takva je situacija i treba se pridržavati uputa i ne riskirati”, zaključuje.

Foto: Privatan album

Zbog pandemije koronavirusa, otkazani su svi turniri, a trebala su se održati dva turnira, Grand Prix u Beču i Parizu, koji su imali za ulogu pripremiti sportaše za kraj polusezone kada se trebalo održati Europsko prvenstvo u Izraelu.

Ono se pak s početka lipnja odgodilo za listopad, a u planu je i Svjetsko prvenstvo u studenom koje će sportaše odvesti u Abu Dhabi.


Komentari