‘OŠTEĆEN SAM SRAMOTNO’ Zagrebački boksač nakon drame u Parizu: ‘Britanski lobi je tako odlučio prije meča’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Plantić (24), naš olimpijski heroj i siguran putnik za Tokio, zaustavljen je u polufinalu poluteške kategorije (81 kg) kvalifikacijskog turnira u Parizu. Suci su preglasavanjem 3:2 pobjedu dodijelili favoriziranom Britancu Benjaminu Whittakeru, premda je naš prvak bio evidentno bolji i zaslužio prolazak u finale turnira.

Sva je sreća da polufinalna borba nije imala presudnu težinu za plasman na Olimpijske igre, jer obojica su četvrtfinalnim pobjedama već osigurali put u Tokio. Suci su pobjednikom proglasili prvog nositelja, engleskog aduta Whittakera.

Luka je u svom stilu silovito uletio u meč, s puno energije i bez respekta prema favoriziranom, višem i brzom, prvom nositelju Britancu. Serijama udaraca u glavu i tijelo natjerao je Whittakera na povlačenje, zasuo ga kombinacijama svojih razornih udaraca, nabio na konopce i Britanac je spas tražio u hvatanjima i držanjima, pa bacanjem zaštitne gume iz ustiju. Isto to je ponovio u drugoj rundi.

Plantić je dobio prvu rundu 4:1 (tuniski sudac dao rundu Englezu?!) i potpuno je nejasno kako nije bodovana jednoglasno s uvjerljivih 5:0.

U drugoj rundi viši i dužih ruku Whittaker očito šokiran Lukinim uraganskim napadima, mudrije je čuvao distancu, uspio i odgovoriti kojom kontrom, no i dalje se branio najčešće držanjem i bacanjem na Plantića zbog čega je kažnjen i javnom opomenom. Suci su ipak tu rundu presudili 3:2 u korist Engleza.

Treća runda bila je u najmanju ruku izjednačena, Luka je u žaru borbu neoprezno primio koji nepotrebni udarac više, ali i dalje se vadio iz Englezovih zahvata i vrlo motivirano držao inicijativu, a tu su rundu suci bodovali 5:0 za Whittakera.

Na kraju dvojica sudaca su bodovali za Plantića, dvojica za Whittakera, jedan je borbu vidio neodlučenom i u preglasavanju pobjedu i ulazak u finale pariškog turnira poklonili su Britancu.

Luka Plantić je bio vrlo razočaran takvom odlukom:

“Očito je jaki britanski lobi tako odlučio prije meča. Lomio sam ga, trebao sam imati uvjerljiviju prednost već nakon prve runde, a potpuno mi je nevjerojatno kako su druge dvije, uz njegovu javnu opomenu, presudili za Whittakera. Oštećen sam sramotno u tom meču, no najbitnije je da sam se kvalificirao. Sad ću se još jače pripremiti za olimpijski turnir u Tokiju, a ako se ponovo sretnem s tim Englezom, riješit ću ga prekidom, neće mu pomoći suci.”

“Po meni Luka je dominirao u sve tri runde, tražio borbu, nije je izbjegavao i zavlačio kao Britanac i ako ništa drugo, suci su to morali uzeti u obzir kad je već došlo do preglasavanja. Bit će prilike za revanš, jedva čekamo! Nakon kratkog predaha vraćamo se u pune treninge za Tokio, još ćemo žešće raditi i biti spremniji za sve, očito ne smijemo pustiti da suci presuđuju, nego se pouzdati samo u svoje snage”, rekao je trener Tomislav Bašić.

Komentari