(VIDEO) ‘Sjeb’o si se Glava!’ Dok je Mamić izvlačio novac iz Dinama, Boysi su bili jedini koji su upozoravali na kriminal

Ivan Klindić

Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar nepravomoćno su osuđeni da su iz gradskog kluba Dinamo izvukli 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetili državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza.

Zdravko Mamić je osuđen ukupno na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na četiri i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine.

Dok se ova organizirana skupina, prema nepravomoćnoj presudi, bogatila na račun zagrebačkog kluba, svi su šutjeli. Zdravko je bio nedodirljiv u svakom pogledu. Političare je častio ručkovima, organizacijama rođendana i donacijama za predizborne kampanje, s institucijama je prijateljevao, a obične građane je osvajao svojom “humanošću”.

Dok je Mamić na svojim računima i u imovini skupljao 52 milijuna kuna, koliko će morati vratiti u slučaju da ova presuda postane pravomoćna, na kriminal je upozoravala samo tzv. ulica. Navijači. Bad Blue Boysi koji borbu protiv kriminala vode već desetak godina.

Rijetko koji novinar je tada progovarao o ovim radnjama velikog i moćnog Zdravka Mamića, što se najslikovitije moglo vidjeti u trenutku legendarnog prekidanja Mamićeve presice od strane Bad Blue Boysa.

Istaknuti pripadnici ove navijačke skupine prije punih šest godina “upali” su na Mamićevu presicu i upitali ga – “Zašto si lagao da tvoj sin nije menadžer Dinamovim igračima?, Je li Dinamo tvoj klub?”

Zdravko je tada izbjegavao odgovor, iznenađen prekidanjem hvalospjeva na vlastiti račun koje su novinari trebali prenijeti, no dečki su bili ustrajni te su ponavljali jednu jedinu rečenicu – Pljačkaš klub!

Mamić je počeo prijetiti Boysima, a unatoč činjenici da je dvorana bila prepuna predstavnika medija – niti jedan novinar nije ustao i zatražio od Mamića objašnjenja, odgovor na postavljena pitanja ili pak, komentar na iznesene optužbe.

Niti jedan novinar tada nije odradio svoj posao. 

Sjebao si se Glava, okružio si se šupkoliscima koji ne vole Dinamo, nego vole pare izvući iz Dinama”, dobacio je Mamiću jedan od prisutnih pripadnika Boysa prije no što je napustio dvoranu.

Glave novinara ostale su spuštene, a pitanja koja nisu imali hrabrosti postaviti ostala su visiti u zraku.

Gotovo 7 godina prošlo je od tog događaja, a Mamić i njegovi suradnici nepravomoćno su osuđeni za teški kriminal – izvlačeći novce iz kluba, oštetili su Dinamo za stotine milijuna kuna, a sebi priskrbili nezakonitu imovinsku korist.

Ovo nije pobjeda instiutucija, pravne države ili novinara.

Ovo je pobjeda Bad Blue Boysa koji su digli glas onda kada su svi šutjeli, istih onih koji su borbu protiv kriminala započeli u trenutku kada su se kriminalu svi divili.

I zato, dečki hvala vam na dobivenoj bitki, u nadi da ćemo onu drugu protiv privatizacije Dinama dobiti zajedno.

A da je pobjeda i u toj bitki nužna zorno dokazuje aplauz koji je Zdravko Mamić dobio od članova Skupštine GNK Dinamo u ponedjeljak; uoči samog izricanja presude u kojoj će biti osuđen za pljačkanje istog tog kluba.


Komentari