Lino Červar na presici odgovorio na vruće pitanje o Renatu Suliću

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar na presici je pričao o predstojećim pripremama reprezentacije koje su na rasporedu od 22. do 29. listopada. 

Hrvatsku u sklopu reprezentativnog tjedna očekuju dvije prijateljske utakmice protivSlovenije. Prva je 26. listopada u 18 sati u Ljubljani, dok će uzvrat biti u zagrebačkoj Areni 28. listopada u 20:15 sati.

Červar je kratko prokomentirao popis igrača koji je objavio prošli tjedan:

”Nakon dosta godina opet sam ovdje, pred jedno veliko natjecanje. Kako kažu novinari, a mislim da je to istina, bit će to možda najteže Europsko prvenstvo i osam reprezentacija može računati na titulu prvaka Europe. Zato treba odrediti reprezentaciju i igrače, odnosno  trebamo izabrati one igrače koji se mogu nositi s takvim natjecateljskim pritiskom i s ambicijama. Ovaj popis s 21 imenom su igrači koji su u ovom trenutku u uskom krugu reprezentativaca, ali selekcija nikada nije zatvoreni krug i uvijek može doći do promjena.”

Potom je Červar najavio utakmice protiv Slovenije te istaknuo kako će one pokazati koliko spremni su reprezentativci:

”Dvije utakmice sa Slovenijom mogu biti indikator stanja. Te dvije utakmice za mene su iznimno važne da vidim do koje se to mjere mogu igrači mogu potruditi da ispune moje, odnosno zajedničke zahtjeve. Bit će to test toga kakvu poruku igrači šalju meni kao izborniku i na što su spremni da ostvare svoje ciljeve. Naš je cilj da se borimo za visoki plasman i medalju, a to ne može svaki igrač. Za ostvariti takav veliki rezultat trebamo igrače koji se znaju nositi s pritiskom, oni koji su spremni odreći se svoje udobnosti i užitaka u korist svima. Moramo napraviti pravi tim i u tom smjeru ću od samog početka pokušati sa svojim suradnicima napraviti taktiku.”

”U sportu ne pobjeđuje možda potencijalno najjača momčad, već momčad koja igra kao tim. Mi moramo u Splitu i Zagrebu igrati kao tim, ali naravno, do Zagreba treba doći. Kada se radi o taktici, predlažem da idemo korak po korak. Imamo osam stepenica koje treba prijeći. Moramo razmišljati o prvom protivniku, reprezentaciji Srbije, zatim Islandu i Švedskoj. Što se tiče popisa može se dogoditi da upadne još koje ime. Znate da ovisi o ozljedama i o drugim kriterijima. Nisam za to da se obećava ne znam što, bez sagledavanja realne situacije. U 15 dana moram složiti i stvoriti tim. Učili su nas da su pojedinci sve, ali to nije tako. Tim je najjači igrač. Podršku treba zaslužiti disciplinom, zalaganjem. Ustrajat ću na kompetentnosti i da ekipa zrači optimizmom i posvećenosti prema nacionalnom dresu. Ono što nas na ovom prvenstvu mora krasiti je pozitivni pristup”, zaključio je Červar ponovno naglašavajući kako je zajedništvo najbitniji dio.

Vrata ipak malo otvorena povratku Suliću

Na pitanje oko izostanka nekih imena Červar je bio jasan te istaknuo kako vjeruje da će ova reprezentacija imati veliku podršku s tribina za vrijeme Europskog prvenstva:

”Ne trebamo puno govoriti o Suliću. On je igrač koji je iznimno zaslužan za naše prijašnje rezultate. Bio je dio reprezentacije koju sam nazvao ‘dream team’ 21. stoljeća. Vidjeli ste da smo pozvali četiri kružna napadača, pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Bitno je ponoviti da uvijek ima šanse, krug nije zatvoren. Bitna je poruka koju će reprezentacija poslati i tu leži odgovornost s kojem se treba znati nositi. Nije dovoljno samo nastupati za nacionalni dres. Hrvatska nije samo grb, barjak i himna, već ukupnost svih građana, i to vrlo posebnih i različitih i to je naša kvaliteta. Bez zajedništva nema ni sreće ni budućnosti, kako u društvu, tako u sportu. Prema tome, inzistiram na razvoju osjećaja pojedinca prema timu i tima prema pojedincu. Tim će izbaciti vrhunskog igrača. Nekoliko njih osvojili su europsku klupsku krunu, ali ne ponašaju se kao zvijezde. Skromnost pobjednika uvijek mi je imponirala i volio bih da se tako ponašaju. Vjerujem da ćemo i zbog toga imati nevjerojatnu podršku od navijača i vjerujem da možemo opravdati i podršku i povjerenje.”

Hrvatska rukometna reprezentacija okuplja se 22. listopada u 17 sati ispred hotela Panorama u Zagrebu.

Ulaznice za utakmicu Hrvatske i Slovenije kreću u prodaju danas i dostupne su preko sustava ulaznice.hr.


Komentari