TRAGIČNA PRIČA O RAGBIJAŠU I HEROJU DOMOVINSKOG RATA: Stradao od četničke granate u operaciji Gusar

Foto: Screenshot/Zagreb Rugby

Mate Drmić samo je jedan od brojnih heroja Domovinskoga rata. Nažalost, na današnji dan 1993. godine poginuo je u oslobodilačkoj operaciji Gusar.

Mate je dao svoju žrtvu Domovini. Herojski je braneći Novigrad poginuo od neprijateljske granate. Borio se s tridesetak svojih suboraca koji su u posljednji trenutak kao pojačanje zaustavili jaku srpsku ofenzivu.

Iako je porijeklom iz hercegovačkog Tomislavgrada, jednako svojim osjećao je Ilok, Tovarnik, Hrvatsku Kostajnicu, Gospić, Dubrovnik, Zadar ili Okučane.

Kada se u Hrvatskoj fronta stabilizirala, u vrijeme početka bitke za Kupres prijetila je opasnost rodnom mu Tomislavgradu. Skinuo je uniformu Hrvatske vojske i već iduće jutro s oznakama HVO-a tukao se protiv četnika na Kupreškom polju. Ranjavanje ga je stanovito vrijeme udaljilo s fronte.

Kao iskusan i provjeren ratnik, dodijeljen je u pratnju Mati Bobanu. Iako je uvijek bio samouvjeren i vjerovao da mu se ništa ne može dogoditi, Boban je stjecajem sretnih okolnosti izbjegao atentat. Od tog pokušaja, o njegovoj sigurnosti brinuli su se pouzdani borci, a jedan od njih bio je i Mate Drmić.

Inače, Mate je bio poznat po svojoj hrabrosti, srčanosti i odanosti, a njegova smrt pogodila je sve, ali i dala dodatne motive za još bolje i uspješnije akcije.

Osim što je branio svoju Domovinu, bio je i igrač Ragbi kluba Zagreb, a kolege su ga se na današnji dan prisjetili.


Komentari