SVE JE SPREMNO ZA ‘SNJEŽNU KRALJICU’: Tko se od Hrvata natječe i imaju li šanse za postolje?

Foto: Snow Queen Trophy

Održana je konferencija za medije u petak u zagrebačkom hotelu Westin, uoči novog izdanja “Snježne kraljice”, slalomskih utrka skijašica i skijaša za Svjetski kup, koje će biti održane u subotu i nedjelju, 5. i 6. siječnja.

U konkurenciji najboljih skijašica i skijaša svijeta, predvođenih braniteljima prošlogodišnjih naslova Amerikankom Mikaelom Shiffrin i Austrijancem Marcelom Hirscherom, na startu sljemenske utrke naći će se tek jedna hrvatska skijašica i četvorica skijaša.

Andrea Komšić će u subotu biti usamljena, jer su Leona Popović i Ida Štimac nažalost ozljeđene, a u nedjelju će Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega i Filip Zubčić pokušati napraviti čudo i popeti se na postolje.

Bivši svjetski juniorski prvak Istok Rodeš nije mogao izabrati bolje vrijeme za rezultat karijere, koji je ostvario osvajanjem sedmog mjesta na posljednjem slalomu za Svjetski kup voženom u talijanskoj Madonni di Campiglio.

“To je bio dosta dobar rezultat, ali s tim treba završiti i okrenuti se Sljemenu i cijelom prvom mjesecu, koji je dosta dug, težak i može se puno toga napraviti”, rekao je 22-godišnji Varaždinac te istaknuo kvalitetu treninga koje su do sada imali na Crvenom spustu, kojeg su voditelja sljemenskog skijališta Igor Žiljak i njegova ekipa pripremili za otvorenje već 18. prosinca.

“Staza prije utrke nije nikada bila ovako spremna kao sada. Imamo savršen trening i mislim da smo u blagoj prednosti pred ostalima. Spremit ćemo se sigurno najbolje što možemo. Cilj mi je pokazati svoje najbolje skijanje i vidjeti kuda mogu stići.”

Matej Vidović je u dosadašnja tri slaloma svaki put bio u drugoj vožnji, što je uspjelo još samo petorici slalomaša, a odlični rezultati donijeli su mu startni broj unutar 30 najboljih za sljemensku utrku.

“Početak sezone u Svjetskom kupu je bio vrlo uspješan, ali nije to ništa posebno, nećemo se zadovoljiti s tim. Na Sljemenu je prvi cilj ući u 30, a onda dati maksimum. Mislim da skijam bolje nego prošlih godina i pokušat ću to svoje skijanje izvući i na utrci. Pokušat ću biti bolji nego što sam bio prošle godine”, najavio je Matej Vidović te također istaknuo kako su uvjeti na Crvenom spustu idealni.

“Ne sjećam se da smo imali tako dobre uvjete za trening. Veselim se utrci.”

Osim Ivice Kostelića, bodove na Sljemenu je od hrvatskih skijaša osvojio još samo Filip Zubčić, koji je 2015. završio na 15. mjestu, što je najbolji hrvatski plasman još od Ivičinog osmog mjesta 2013. godine. Naravno, nezaboravna su Kostelićeva tri druga i jedno treće mjesto. Kao i prošle godine, najboljem hrvatskom skijašu svih vremena, koji danas slovi za trenera – savjetnika u našoj reprezentaciji, i ove će godine na Sljemenu biti namijenjena višestruka uloga.

“Bez obzira na to koliko ću uloga imati, meni će najdraža biti savjetnička, da mogu sudjelovati i pripomoći momcima na putu prema vrhu. Posebno mi je zadovoljstvo da mogu svoja iskustva podijeliti s natjecateljima i na kraju vidjeti da ti savjeti imaju realnog efekta u njihovim rezultatima i njihovoj izvedbi”, rekao je Ivica Kostelić te poželio našim reprezentativcima uspješan nastup na Crvenom spustu.

“Sljemenska utrka je svima nama posebna. Siguran sam da će im ta utrka biti poseban motiv i nadam se da ćemo ih u nedjelju sve moći pozdraviti na startu druge vožnje. Želim im da budu sretni sa svojim izvedbama, a da onda i mi možemo uživati u njihovim rezultatima i veseliti se s njima.”

“Stvaramo stvarno jednu ozbiljnu slalomsku ekipu, predvođenu Istokom i Matejom, a tu su još Elias Kolega i Filip Zubčić, a dolazi još nekoliko mladih natjecatelja. Važno je da u cijelom Svjetskom kupu sad imamo kvotu od četiri natjecatelja i ne moramo više raditi interne kvalifikacije. Naravno, lakše je da se od četvorice netko probije”, istaknuo je direktor reprezentacija i Organizacijskog odbora Snježne kraljice Vedran Pavlek.

Skijašice će se u subotu, 5. siječnja, po 13. put boriti za bodove, krunu i plašt Snježne kraljice na Crvenom spustu, a 6. siječnja će po 10. put biti okrunjen sljemenski slalomski kralj.

“Dobili smo odlična startna vremena. Skijašice će u subotu startati u 13 sati, a u nedjelju će, simbolično, utrka krenuti kad se oglasi Grički top”, rekao je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora Snježne kraljice Miho Glavić te posebno istaknuo ulogu oko 2000 volontera “bez kojih ne bi bilo moguće organizirati utrku sve ove godine”.

Slika sa Sljemena i iz Zagreba opet će otići u više od 50 zemalja širom svijeta, a u izravnom prijenosu će, osim tradicionalnih skijaških zemalja, utrke moći pratiti i gledatelji u Slovačkoj i Kanadi. Oko 500 akreditiranih novinara izvještavat će o događanjima vezanim uz Snježnu kraljicu, koja će ponovno biti povezana i sa Adventom u Zagrebu. Naime, kao i prošle godine svečano izvlačenje startnih brojeva bit će održano u Ledenom parku na Tomislavovom trgu. U petak 4. siječnja po svoje će brojeve na klizaljkama dolaziti skijašice, a dan poslije to će činiti i skijaši.

“Grad Zagreb živi sa Snježnom kraljicom, kao što živi sa svim uspjesima svojih sportaša i svojih momčadi, kao što živi sa svim svojim velikim sportskim priredbama, a činjenica je da imamo veliku tradiciju i da smo kao dobri organizatori prepoznati u Europi i u svijetu. Posebno se veselimo još jednom izdanju Snježne kraljice i uspjesima naših sportaša koji su doista najbolji ambasadori i grada Zagreba i Republike Hrvatske”, istaknula je u svom obraćanju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Naravno, kao i prijašnjih godina, na Sljemenu se očekuju tisuće skijaških zaljubljenika, a na njihovu podršku računaju i naši skijaši.

“To je još jedan poticaj da damo još malo više. Nadam se da će doći što više ljudi, da još jednom pokažemo kako je ovo jedna od najboljih, ako ne i najbolja utrka u Svjetskom kupu, jer su navijači uvijek za sve isto navijali, za nas još malo više pa se nadam da će tako biti i ove godine”, rekao je Istok Rodeš, a pozivnicu je poslao i Matej Vidović:

“Tu je uvijek posebna atmosfera. Možda posljednjih godina nije bila tako kao kad su skijali Ivica i Janica. Nadamo se da i mi to možemo postići za par godina. Atmosfera je posebna, za nas kao domaće skijaše, ali i za ostale. Nadam se da će ljudi doći u što većem broju.”

Organizatorima na ruku ide i to što utrke ove godine padaju u dane vikenda, čime se otvara mogućnost dolaska većeg broja navijača i iz okolnih država poput Slovenije, Austrije, Italije… Već prema običaju, cijene ulaznica su popularne, a prodaja je započela još 18. prosinca: paket za obje utrke odraslu osobu stajat će 60 kuna, za dijete 30 kuna a cijena uključuje prijevoz, hranu, piće i zabavni program.


Komentari