ŠIME FANTELA KAPETAN HRVATSKE NA JEDRILIČARSKOJ VERZIJI NOGOMETNOG SP-a!

Foto: Screenshot/YouTube

Zlatni olimpijac i višestruki svjetski prvak Šime Fantela bit će kapetan hrvatske jedriličarske reprezentacije na novom natjecanju pod nazivom SSL Gold Cup koje je predstavljeno u Olimpijskom muzeju u Lausannei.

Jedriličarska verzija nogometnog SP-a u kojem bi se prvi put u povijesti natjecale nacionalne jedriličarske reprezentacije održat će se za dvije godine na Ženevskom jezeru, a među četrdesetak brodova nastupit će i jedrilica ‘kockastih’.

Ideja je sakupiti sve najbolje jedriličare iz olimpijskih klasa, velikih natjecanja poput Volvo Ocean Racea ili America’s Cupa te oformiti reprezentacije koje će se boriti za naslov najbolje na svijetu. Koncept natjecanja temeljen na nogometnim pravilima uključuje kvalifikacije u kojima mogu sudjelovati sve 144 zemlje koje su članice Svjetske jedriličarske federacije, a završno natjecanje u Švicarskoj ograničeno je na 48 najboljih koje će nakon jedrenja po skupinama kroz četvrtfinale, polufinale i finale odlučivati o pobjedniku.

Treba naglasiti kako je organizator osigurao brodove, treninge, opremu i smještaj. Jedriličari se doslovno trebaju samo pojaviti i jedriti.

Kao višestruki sudionik SSL finala koje se svake godine održava na Bahamima i jedan od najboljih hrvatskih jedriličara u povijesti, Šime Fantela izabran je za kapetana hrvatske reprezentacije koja će 2021. jedriti uz bok najboljih i najmoćnijih jedriličarskih nacija poput Velike Britanije, SAD, Francuske, Njemačke, Italije, Brazila…

“Projekt zvuči odlično. Organizatori natjecanja uzeli su najbolje iz nogometa, tenisa i ostalih velikih sportova i stvorili ovo jedinstveno natjecanje – SSL Gold Cup. Sviđa mi se što nema protežiranja bogatih nacija jer ćemo svi jedriti u istim brodovima, krstašima od 47 stopa i s ograničenim brojem dana za treniranje. Svi će imati jednake uvjete za treniranje i regate, tako da je naglasak stavljen na samu vještinu jedrenja”, ispričao je svjetski prvak u klasama 49er i 470.

S obzirom na to da će Fantela obavljati i svojevrsnu izborničku funkciju za ovo natjecanje imat će težak posao odabrati 11 imena (devet na brodu i dvije rezerve) za hrvatsku posadu.

“Ja ću imati slatke brige oko sastavljanja hrvatske reprezentacije. Vjerujem da možemo imati svojevrstan hrvatski ‘dream team’ od jedriličara i jedriličarki koji su osvajali olimpijske medalje i onih koji imaju znatno iskustvo na velikih brodovima. Prema pravilima natjecanja petoricu određuje SSL renking koji funkcionira po sistemu teniskog ATP-a i računa rezultate jedriličara u svim regatama bez obzira na klasu, a ostatak posade ću ja izabrati”, rekao je Fantela koji nije bio na predstavljanju zbog sudjelovanja na regati Svjetskog kupa u Genovi.

U Švicarskoj je među 70 jedriličara koji su zajedno osvojili 49 medalja na Olimpijskim igrama i brojne velike regate Hrvatsku predstavljao Igor Marenić uz bok jedriličarski legendi poput Brazilca Roberta Scheidta, Nijemca Jochena Schumanna, Amerikanca Paula Cayarda…

“Sviđa mi se ideja o nogometnom SP-u na jedriličarski način. Ako se ostvare sve najave koje sam čuo u Lausannei to bi mogla biti jedna od najjačih regata u povijesti jedrenja”, poručio je drugi član povijesne posade u klasi 470, koja je u Riju osvojila prvu hrvatsku zlatnu medalju u jedrenju.

Prvi treninzi za natjecanje započinju već ovo ljeto, a veliki finale jedrit će se u listopadu 2021.


Komentari