Sandra Perković otkrila zašto je odbila nagradu za najbolju na Balkanu

foto: Instagram.com

Po drugi put u karijeri Sandra Perković odbila je nagradu Balkanske atletske federacije. 

Najbolja svjetska diskašica, Sandra Perković, do sada je osvojila po 2 olimpijska i svjetska zlata te 4 europska, a uz to i pregršt priznanja i nagrada. No, jedno priznanje nije. Riječ je o nagradi za najbolju sportašicu Balkana. Ove godine u muškoj konkurenciji ju je osvojio Mesud Peze, a u njezinoj, ženskoj rumunjska atletičarka na 400 metara Bianca Razor. Iako je Razor bila tek 18. na SP u Londonu proglašena je najboljom ispred svjetske prvakinje Sandre.

Sandra je u intervjuu za Sportske novosti priznala kako je odbila primiti nagradu, a razlozi su zanimljivi.

“Zato što su me nakon sedam godina profesionalne, seniorske karijere koja je okrunjena s toliko zlata, oni dva puta poželjeli nagraditi. Prvi put 2014., ali i tada sam, isto kao i sada, odbila nagradu. Sve je počelo 2012. kada sam se vratila iz Londona sa zlatom oko vrata i kad sam obranila europski naslov u Helsinkiju, no, to nije bilo dovoljno da  budem najbolja”.

Tada je Balkanska atletska federacija, kojom vlada Bugarin Dobromir Karamarinov, kao razlog navela kako pobjednik mora biti netko tko je nastupio te godine na prvenstvu Balkana.

“Pazite, ta se prvenstva održavaju kada sam ja na pripremama za glavno natjecanje u godini. Uz to, prijevoz i razina natjecanja nisu bili na razini koja bi odgovarala mom pokojnom treneru Ivanu Ivančiću, ali ni meni”, dodala je Sandra.

Čast pobijediti Đokovića

No, Balkanskoj federaciji nije bio problem po potrebi promijeniti pravilo i srpsku daljašicu Ivanu Španović, koja također nije nastupala svake godine na prvenstvu Balkana, proglasiti najboljom.

“Taj izbor uopće nije legitiman. Iz godine u godinu nizali su se razlozi, a moje ime nikada nije bilo na vrhu popisa. Nakon svih svojih uspjeha i nagrada koje sam dobila, mislim da mi ta njihova nije od neke važnosti jer u njoj se i ne znaju jasni kriteriji za dobivanje. Od balkanskih nagrada najvažnija mi je ona za sportaša/sportašicu Balkana”, kaže Sandra, koja je u tom izboru prošle godine osvojila nagradu ispred Novaka Đokovića, a dobit će je i ove godine.

“Đoković je apsolutni as, čast je pobijediti ga.”

Iako je svjesna da će svojim odbijanjem razljutiti Bugarina Karamarinova, koji je ujedno  potpredsjednik Europske atletske federacije, koja je također nije uvrstila ni među troje finalista europskog atletskog izbora, Sandru nije briga.

“Ne bih željela da se ovo smatra nekakvim inatom, nego jednostavno – ne možeš poštovati druge ako ne poštuješ sebe. Otud sve kreće”, poručila je Sandra za kraj.

 


Komentari