Razgovarali smo sa svjetskim viceprvakom Matijom Mađerićem: Od konobarenja do srebra!

Porazgovarali smo s Matijom Mađerićem, novim svjetskim viceprvakom u kick-boxingu i njegovim trenerom Ivicom Ivićem. 

Kao što smo i najavljivali uspjeh prije 2 godine kad smo o njemu pisali priču, sada 22-godišnji Matija Mađerić opravdao je očekivanja te je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u kickboxingu osvojio srebrnu medalju u kategoriji do 79 kg, u disciplini Kick Light.

Koliko je vrijedna njegova medalja govori i podatak da je to prva svjetska medalja u kickboxingu koju je osvojio jedan Zagrepčanin u zadnjih 10 godina. Zato smo s Matijom i njegovim trenerom Ivicom Ivićem popričali o tom velikom uspjehu.

“Nisam mislio da ću doći do finala, a kamoli osvojiti drugo mjesto. Negdje u mislima sam se nadao medalji, jer sam se naporno pripremao. Radio sam kao konobar na moru cijelo ljeto, i onda sam se 2 mjeseca prije SP počeo pripremati intenzivno. Trenirao sam 2 sata ujutro i 2 sata navečer, i tako cijeli dan”, kazao nam je Matija kojem je nakon ovog uspjeha naraslo samopouzdanje i želi osvojiti naredno Europsko i Svjetsko prvenstvo. Na putu do finala redom su padali Šveđanin, Austrijanac i Slovenac, da bi u finalu tijesno izgubio protiv Talijana Edoarda Ghilardija.

“Dvadeset sekundi prije kraja bili smo bodovni izjednačeni 1-1, i onda smo obojica krenuli udarati i suci su u toj razmjeni ipak prevagnuli na Talijanevu stranu, pa je pobijedio 2-1. Jako mi je žao što nisam otišao do kraja i uzeo zlato”, dodao je Matija.

matija4

Kao i u većini takozvanih “malih sportova” i od kickboxinga se u Hrvatskoj ne može živjeti, pa je to razlog zašto trener Ivić pomaže Matiji, i zašto Matija novac za život zarađuje konobareći u Ivanovim restoranima.

“Što se tiče SP, to nam stvara probleme, financijski to pomažem iz svog džepa, nešto dobijemo od Kickboxing saveza grada Zagreba, oko 12-13 tisuća kn ove godine smo dobili, a samo put, kotizacija i boravak na SP nas je koštao 8,5 tisuća kn”, govori nam trener Ivić koji je zbog entuzijazma prema sportu i dalje “unutra” i želi pomoći svojim borcima.

“Znate, pritisak je doći na Svjetsko prvenstvo, gdje ima 16 reprezentacija. Srećom, Matija je stekao iskustvo jer se borio na SP prije dvije godine i prošle godine na EP. A u finalu tih zadnjih 20 sekundi moglo je prevagnuti i na Matijinu stranu. Suci su odlučili u korist Talijana“, kaže Ivić.

Da je kojim slučajem Matija osvojio zlato tada bi dobio i nagradu od države, zbog čega kaže, također žali, jer bi mu to financijski puno pomoglo. Pred njim je sada povratak u domaće okvire, već 16. prosinca u Podsusedu će svi Zagrepčani moći vidjeti Matiju na djelu, jer se tada održava Croatia Open, a na proljeće počinju državna prvenstva.

 


Komentari