POVIJESNI USPJEH FILIPA GRGIĆA: On je prvi hrvatski taekwondoaš kojemu je ovo pošlo za rukom!

Facebook

Hrvatske boje u taekwondou u Riju će braniti sestre Zaninović i Filip Grgić i pokušati nastaviti niz od tri olimpijska odličja u nizu Martine Zubčić, Sandre Šarić i Lucije Zaninović.

Filip Grgić, član zagrebačkog Metalca prvi je Hrvat koji se u muškoj konkurenciji uspio plasirati na olimpijske igre u taekwondou otkad je ovaj sport postao punopravni član. Šlag je to na torti iznimno uspješne karijere najboljeg Hrvatskog taekwondo sportaša koji je još 2007. godine u Pekingu osvojio naslov svjetskog prvaka sa samo 17 godina, a svoju kvalitetu dokazao je s još dva europska srebra u St. Peterburgu i Manchesteru 2010. i 2012. godine. Povjerenje saveza dobio je i odličnim nastupima u netom završenoj 2015. godini u kojoj je osvojio srebro na europskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u Nalchiku kao i peto mjesto na svjetskom prvenstvu u Chelyabinsku u najbrojnijoj i konkurencijom vjerojatno najtežoj kategoriji u taekwondou.

“Osjećaj je fenomenalan, nakon što mi se ostvario san da postanem prvi Hrvat sa svjetskim zlatom uspio sam postati i prvi Hrvat koji se plasirao na olimpijske igre”, rekao je Grgić te dodao, “Puno muke, truda i odricanja je bilo potrebno da bi se došlo do Rija, praktički sam posljednje 22 godine godine života posvetio svakodnevnim treninzima kako bih stigao do vrha”, kazao je Grgić.

U karijeri protkanoj velikim uspjesima i teškim ozljedama poput puknuća ligamenata prije finalnog sraza na europskoj smotri u Manchesteru zbog kojeg je ostao bez prilike boriti se za europsko zlato teško je izdvojiti najzaslužnije ljude.

“Teško je nekoga izdvojiti u toliko dugoj karijeri, ali prije svega bih se zahvalio Hrvatskom taekwondo savezu na ukazanom povjerenju, mom klubu Metalac koji je uvijek uz mene, a od trenera moram istaknuti mog prvog trenera koji me naučio taekwondo Marka Novaka, sadašnjeg trenera Ivicu Klaiću i trenera reprezentacije Tonija Tomasa. Nastupam u najbrojnijoj i po konkurenciji vjerojatno najtežoj kategoriji do 68 kilograma u kojoj je često i preko stotinu prijavljenih boraca i bio bih nezahvalan kad bih rekao da sam nezadovoljan ostvarenim u karijeri. Prije gotovo deset godina u Pekingu sam osvojio naslov svjetskog prvaka, 2010. i 2012. godine sam upisao dva naslova europskog viceprvaka u St. Peterburgu i Manchesteru, 2015. sam dodao i srebro na europskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u Nalchiku i evo sada osigurao plasman na olimpijske igre u Riju kao šlag na torti kojim sam ostvario svoje snove”, oduševljeno će Grgić.

Grgić je na europskim kvalifikacijama u Istanbulu upisao tri pobjede, rutinsku protiv Kaljanca 6:3, dramatičnu protiv Izraelca Braginskog na zlatni bod 7:6 i veliku protiv Srbina Damira Fejzića 16:9 koji ga je zaustavio na putu prema olimpijskom tatamiju u Londonu 2012. godine.

Ostaje velika žal što isti uspjeh nije ponovio i Lovre Brečić koji je prokockao vodstvo 5:2 protiv trećeg nositelja kategorije do 58 kilograma da bi nakon 5:5 izgubio na zlatni bod šakom u oklop. Brečić je u protekloj 2015. godini pobijedio aktualnog svjetskog i europskog prvaka Achaba, europskog prvaka i svjetskog viceprvaka Ruia Bragancu te brončanog sa posljednjeg svjetskog prvenstva Gutiereza.

Nakon petog mjesta na svjetskom prvenstvu i petog mjesta na grand prixu u Moskvi bio bi to veliki uspjeh mladog Splićanina koji je s 19 godina već na 14. mjestu na svjetskim rang listama u kategoriji do 63 kilograma. Ovako će hrvatske boje u Riju braniti sestre Zaninović i Filip Grgić i pokušati nastaviti niz od tri olimpijska odličja u nizu Martine Zubčić, Sandre Šarić i Lucije Zaninović.

Filip Grgić bio je najbolji sportaš Hrvatske u izboru HOO-a 2007. godine, Ana Zaninović najbolja sportašica Hrvatske 2011. godine. Zašto se povijest ne bi ponovila?


Komentari