POVIJESNI PUT ZLATNOG SJAJA: Kako su rukometaši od predmeta poruge stigli do heroja nacije! (VIDEO)

Facebook

Od kante za napucavanje pa sve do svjetske senzacije.

Nemamo razloga biti razočarani, ovo je povijesni uspjeh naših rukometaša, iako je osvojena samo bronca. Ova medalja je vrjednija i od one zlatne, nakon što su nas unaprijed otpisivali još od poraza u pripremnoj utakmici sa Slovenijom, rukometaši su pokazali kako su itekako spremni zariti zube i u najjačeg protivnika. Svakojake stvari su se pričale i pisale, te smo slabi na krilima, te su igrači neprovjereni, te nam je igrački kadar preuzak, pa onda tko je taj Stevanović, tko je Šebetić, tko je Marić, na koncu i tko je Željko Babić i može li nas od odvesti dalje od prve skupine. Malo je reći kako su im mnogi prognozirali brzi podbačaj i okarakterizirali ih kao kantu za napucavanje.

Proglašavani su do sada najslabijom hrvatskom reprezentacijom i malo tko je vjerovao da će uopće proći prvi krug natjecanja po skupinama. OK, bilo je malo problema u prvom dijelu natjecanja, ali ispalo je dobro. Skupina je bila puna oscilacija. Dobro je krenulo, slavilo se protiv Bjelorusa, malo su poletjeli i navijači i repka, pa potom blagi šok i poraz protiv Norvežana, pa onda prva senzacija i slom velikog Islanda. Prvu skupinu smo prošli i doznali nove protivnike, Francuze, Poljake i Makedonce. Krenulo je već tada očekivano dobro, porazili smo Makedonce s deset razlike i nabrijani dočekali ljute rivale Francuze, a onda hladan tuš i poraz od osam razlike.

Čudo u Krakowu

Počele su se ponovno govoriti sve one negativne stvari koje smo pobrojali ranije, matematika nam je davala gotovo pa nemoguće šanse za prolaz dalje, a čekali su nas domaćini i pune tribine napaljenih navijača. Za prolaz dalje trebalo je gotovo nedohvatljivih 11 razlike, a vratio se i onaj dobri stari pesimizam i negativna prognoza koja zna tu i tamo krasiti naše navijače. Malo tko je imao vjere u prolaz dalje, a onu nekolicinu ljudi koji su imali “gut feeling” da će repka proći dalje se uglavnom ismijavalo. Krenula je utakmica za koju se nije moglo ni sanjati da će biti povijesna. Hrvatska je rastočila domaćina sa 14 razlike i ostvarila prolaz u polufinale. Cijeli svijet divio se našim dečkima, slavilo se svugdje kao da je osvojeno zlato, tresle su se, tribine, kafići, ulice, gradovi, pjevalo se, plakalo i smijalo.

Povijest je ispisana, sve ostalo je nebitno

Nakon te utakmice svima je ustvari postalo svejedno hoće li naši doći do finala i hoće li uzeti medalju. U našim očima oni su postali heroji jer ovakav podvig nije uspio nikome. Od predmeta poruge i žestokih osporavnja došli su titule heroja nacije. Na koncu, završilo je sasvim zadovoljavajuće. Pali smo nažalost protiv, ne tako uvjerljive, Španjolske, a sada više nema smisla isticati kako se moglo proći da nije bilo određenih događanja koje su okružile repku nakon pobjede nad Poljacima. No, spremni i hladne glave dočekali smo osvetu protiv Norvežana i slatko im oduzeli brončanu medalju.

Nekako je bilo zadovoljavajuće gledati lica naših rukometaša prilikom svečane predaje medalja, a još je ljepše bilo gledati njihovo slavlje nakon što je sve završilo. Naravno, uvijek će se naći dežurnih pametnjakovića koji će tvrditi kako je tu bilo puno sreće i kako ova repka nema neku budućnost. No, takav vam je sport, nije sve u kvaliteti, širini kadra, velikim imenima i velikim trenerima. Hoćete bolji dokaz od ovog? Pogledajte samo tko je osvojio prvenstvo! Prvaci su Nijemci koji su prolazili sličan put s kritikama kao i mi. Mladi su, neiskusni, malo tko igra u velikim klubovima, a cijelo prvenstvo vuku ih igrači za koje je malo tko čuo. Svi su ih podcijenjivali, a na kraju su oni, u svojoj državi ispisali svoju povijest.

Kako god se okrene i što god se pričalo, ova repka itekako ima budućnost, a to će vrijeme i pokazati. Kauboji, nama ste vi i dalje heroji i svaka medalja koju “dignete” bit će za nas zlatna.

Nevjerojatnih 17 dana u Poljskoj je iza rukometaša. Pokazali su kako se igra za reprezentaciju i što znači pravi momčadski duh. Vi ste naši prvaci!#iznadsvihHrvatska #crohandball

Posted by Hrvatski rukometni savez on Sonntag, 31. Januar 2016

>>> NAVIJAČ KOJI JE PREŽIVIO NADNARAVNI SPEKTAKL: Pročitajte svjedočanstvo rukometnog čuda u Poljskoj!

>>> DOBILI NAS NA JEFTIN SPORTSKI TRIK: Je li moguće da je ovo razlog neuspjehu naših rukometaša? (FOTO)


Komentari