POGLEDAJTE SPEKTAKULARAN skok u dubine Modre špilje (VIDEO)

Red Bull

Kolumbijac je dobio posebnu dozvolu za skok unutar špilje, a zatim uspio pronaći nekoliko centimetara s kojih se uspio odraziti i skočiti u bistrinu mora, a videom koji je snimio planira cijelom svijetu ispričati svoju priču o Hrvatskoj.

Jedan od najboljih skakača svijeta Orlando Duque u potrazi za netuknutim ljepotama prirode posjetio je početkom listopada Vis i uvjerio se u nadahnjujuću moć hrvatske ljepote. Osim visokih litica uz obalu Visa te prirodnog fenomena uvale Stinive, kao i vojnog skrovišta za plovila, jedno od najljepših mjesta na koja je ikada kročio, točnije uplovio, zasigurno je Modra špilja. Kolumbijac je dobio posebnu dozvolu za skok unutar špilje, a zatim uspio pronaći nekoliko centimetara s kojih se uspio odraziti i skočiti u bistrinu mora, a videom koji je snimio planira cijelom svijetu ispričati svoju priču o Hrvatskoj.

„Nije uvijek stvar u visini. Nekad je dovoljan samo prostor iznimne, besprijekorne ljepote i uvjerenja u čaroliju življenja“, kaže Orlando Duque čekajući trajekt za Vis, otok o kojem je godinama slušao i čitao, a onda ga početkom listopada došao posjetiti i upoznati. Kolumbijac Duque jedan je od najvećih skakače današnjice, ovogodišnji prvak FINA Svjetskog kupa u skokovima u vodu, zatim drugoplasirani u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetske serije te jedan od pionira samog sporta. Čovjek koji, unatoč tome što je prošle godine napunio 40 godina, i dalje niže uspjehe i testira granice tijela i uma, na Vis je stigao istražiti upravo ljepote koje nadmašuju i najveće visine.

„Ovo nije moguće“, nije iznenađujuća reakcija nekoga tko prvi put posjeti plažu Stinivu, prirodni fenomen atraktivnog izgleda, čije su litice za Orlanda predstavljale prvi izazov u potrazi za savršenim lokacijama za skok. No, u nekoliko trenutaka već je sa samog ruba litice pružio kamerama pravi prizor skočivši između dvije stijene koje uvalu i čine tako posebnom. Obala koja uokviruje jedan od najljepših hrvatskih otoka prepuna je stijena o kakvima, kako kaže, sanja svaki skakač. I dovoljan je skoro samo treptaj oka da se gospodin Duque odluči za najprivlačniju stijenu, bosonog popne na njen vrh i pomno promišljenim kretnjama baci u beskraj morske dubine.

Ploveći oko otoka Orlando i njegova ekipa zaustavili su se i u Zelenoj špilji, čija mala rupa u samom vrhu nije bila dovoljno široka za njegovo tijelo pa su se uputili prema drugim zanimljivim lokacijama. Vjerojatno najneobičnije mjesto s kojeg je ikada skočio svakako je nekadašnje vojno skrovište za plovila. „Nikad nisam skakao s tunela. Da nekom kažete da ovakvo mjesto postoji, vjerojatno vam ne bi ni vjerovali. Zaista je nevjerojatno kakvu raznovrsnost možete pronaći na ovom otoku“, rekao je Orlando, čijih je nekoliko skokova s vrha tunela vrlo brzo privuklo mnoge turiste na jedrilicama.

No, najnevjerojatnije, najljepše i najizazovnije mjesto koje je posjetio svakako je Modra špilja. Mjesto čijom vas plavom bojom mora može počastiti samo prirodna sunčeva svjetlost i to samo u određeno doba dana, mjesto čije se stijene nemilosrdno naginju nad bistrinom morske vode, a koje plavetnilo i sunce vrlo lako pripitome kada zasjaju. Orlando je, iako je Modra špilja zaštićeni spomenik prirode, za svoj projekt dobio posebnu dozvolu te spretno se popevši na 12 metara visoki rub, skočio u najbistrije more koje ga je ikada dočekalo nakon skoka.

„Zaista sam proputovao cijeli svijet i cijeli život tragam za netaknutim lokacijama i predivnim mjestima s kojih bi mogao skočiti. No, nikad ne očekujete da ćete sve to što tražite naći na jednom mjestu. Na Vis ću se zasigurno vratiti”, kazao je Duque.


Komentari