ON TRČI ZAGREBAČKI MARATON: Danijelu Faku trčanje je više od sporta

Mladi Slavonac sudjeluje na Zagreb maratonu.

Danijel Fak je polumaratonac iz Đurđenovca, mjesta pored Našica. Trčanjem se bavi već tri i pol godine, a posljednje dvije se ozbiljnije posvetio ovom sportu i često sudjeluje na utrkama diljem Hrvatske. Zadnjih 5 mjeseci “pod budnim je okom” najboljeg hrvatskog trenera Slavka Petrovića, a otkrio nam je svoje ambicije te nas ujedno detaljnije upoznao s ovim zanimljivim i zahtjevnim sportom.

“Trčanje kao individualni  sport  zahtjeva dosta odricanja, puno više nego pojedini ekipni sportovi jer ovdje pojedinac ovisi isključivo o sebi. Prvenstveno se to odnosi na predanost treningu jer propušten trening znači lošiji rezultat na utrci”, pojasnio je Danijel i nadodao kako su odricanja dio tog sporta.

Uz potrebne preinake u prehrani vrlo je bitno kontinuirano trenirati. “Odricanja su potrebna po pitanju prehrane jer loša prehrana znači lošiji oporavak od treninga što povećava rizik za ozljede”, kaže naš sugovornik i nastavlja kako su ozljede za trkača “smrt”.

11312959_10204364520089132_6387318140297212316_o

Trenira šest puta tjedno i tada pretrči od 115 do 120 kilometara, a nedjelju koristi za odmor. “Treniram većinom u Đurđenovcu po okolnim cestama i poljskim putevima. Neke specifične treninge izvodim na atletskoj stazi u Osijeku”, kaže naš sugovornik i nadodaje kako je jako bitno održavati formu jer i pet dana bez treninga odražava na trkama.

Trideset dana bez treninga vraća trkača na početno stanje, bez obzira na njegovu spremnost i kondiciju, o duljim pauzama da ne govorim.”, tvrdi mladi sportaš. Kaže kako ga za naporan trening motivira želja da se etablira u vrh dugoprugaškog trčanja, te želja da izvuče najbolje od sebe. “Jednostavno želim znati gdje su mi granice”, istaknuo je polumaratonac.

Iz Đurđenovca se uputio u Zagreb jer je to najveća trkačka priredba

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Došao sam na Zagreb polumaraton jer je to najveća i najjača trkačka priredba u Hrvatskoj, a ujedno i prilika za dobar rezultat jer je konkurencija snažna. U snažnoj konkurenciji je lakše napraviti bolji rezultat.” [/box]

Najzapaženija postignuća

Iako je pobjedio na dosta polumaratona i kraćih trka najdraži rezultat mu je treće mjesto na prvenstvu Hrvatske, održanom ljetos u Varaždinu. Tada je trčao na 5.000 metara s rezultatom 15 minuta i 14 sekundi. To smatra svojim najvrijednijim rezultatom.

Osobni rekord na polumaratonu mu je 1h:12min:9sec, a  na 10.000 metara 32min:36sec, no i dalje nastavlja raditi na sebi da bude bolji i naravno brži.

470893_4788714920965_75162144_o

Koji je najteži dio utrke?

“Najteži dio  polumaratona je posljednjih 4-5 km jer kažu da se do tada trči nogama, a zadnji kilometri glavom. To znači da se fizički napor i bol moraju nadići i pobjediti u glavi da na kraju ne bi trpilo ono što je u trčanju najbitnije, a to je rezultat”, očito jekako je i u ovom sportu strategija od ključne važnosti.

Supruga i sinčić su mu najbitniji i najvatreniji navijači i podrška, a mi mu želimo da (unatoč kišnom danu) trči poput vjetra i postigne dobar rezultat.


Komentari