NAJPOPULARNIJI SPORT U AMERICI ŽIVI I U ZAGREBU: Upoznajte moćni Zagreb Thunder (FOTO)

Zagreb Thunder

Zagreb Thunder prvi hrvatski klub američkog nogometa nastaje 19. ožujka 2005 godine održavanjem prve službene skupštine kluba, glavni osnivači su bili Denis Geto i Robert Keller.

Jeste li znali kako se već više od deset godina u Zagrebu igra vrhunski američki nogomet. Naime, naša metropola dom je Zagreb Thunderu, prvom hrvatskom klubu koji se bavi američkim nogometom. Ovaj dinamičan, atraktivan i taktički vrlo zahtjevan sport broji stotine milijuna fanova diljem svijeta, ali u Hrvatskoj nikada nije u potpunosti doživio svoju slavu, iako su Hrvati narod koji voli kontaktne i dinamične sportove.

Uoči njihova 11. rođendana, razgovarali smo s trenerom/igračem Zagreb Thundera, Hrvojem Rogićem, koji nam je otkrio sve posebnosti ovog sporta, kao i njegovu perspektivu, način financiranja i problematiku s kojom se muče otkako je klub nastao.

Možete li nam u kratko opisati povijest kluba, tko ga je osnovao, u kojoj ligi ili međunarodnim natjecanjima sudjeluje, gdje se održavaju treninzi…

Zagreb Thunder prvi hrvatski klub američkog nogometa nastaje 19. ožujka 2005 godine održavanjem prve službene skupštine kluba, glavni osnivači su bili Denis Geto i Robert Keller. Klub je nastupao u nekoliko liga CEFL (Central European Football League), AAFL(Alpe Adria football league), Slovenskoj ligi i Hrvatskoj ligi. Trenutno nemamo TACKLE verziju nego samo FLAG FOOTBALL verziju to je beskontaktna verzija koja se igra 5 na 5 i koju svi mogu igrati od najmladih do najstariji i cure trenutno u Flag Football-u imamo 15-ak članova sa kojima nastupamo u HFFL-u (Hrvatskoj Flag Football Ligi). Treninge održavamo na ŠRC Svetice. Uskoro ćemo opet pokrenuti TACKLE verziju organizacijom probnog treninga za sve nove zainteresirane potencijalne igrače.

Što biste istaknuli kao najveću prednost ili zanimljivost kod ovog sporta?

Najveća prednost je timski duh jer u ovom sportu akcija se ne može uspješno odraditi bez da svaki suigrač odradi svoj posao na terenu.

Kako biste opisali perspektivu američkog nogometa u Hrvatskoj?

Perspektiva postoji, ali u zadnje vrijeme sport dosta stagnira jer sve ovisi o osobama koje žrtvuju svoje vrijeme da bi poduzeli nešto da sport napreduje u Hrvatskoj.

zagreb thunder3

U americi je ovo vrlo popularan, da ne kažemo i megapopularan, sport. Ima li razlike između američkog nogometa kakav se igra “preko bare” i onog koji se igra u Hrvatskoj? Jesu li treninzi jednako intenzivni, vrijede li ista pravila?

Razlika u kvaliteti, uvjetima treninga je jako velika, npr kad su svjetska prvenstva amerikanci pošalju ekipu koja igra na College nivou i svaki put osvoji zlato bez da im se itko približi blizu u rezultatu. Pravila su većinom ista.

Američki nogomet kod nas nije toliko popularan jer se ne radi dovoljno na promociji, a bez sponzora i novca ne može se puno

Može li se u Hrvatskoj živjeti od ovog sporta?

U Hrvatskoj od ovog se sporta ne može živjeti, svi koji treniraju to rade iz ljubavi prema sportu.

Sport je sam po sebi veoma zanimljiv i dinamičan, Hrvati vole takve sportove, ali američki nogomet kod nas, nažalost, nikada nije stekao preveliku popularnost, što mislite koji je razlog tomu i kako bi se ovaj sport mogao dodatno popularizirati?

Nije toliko popularan jer se ne radi dovoljno na promociji, a bez sponzora i novca se ne može puno.

Kako se klub financira, preko grada, sponzora, članova i je li financijski stabilan?

Financiramo se preko članarina i to nam je jedini prihod pa tijekom sezone moramo pametno rasporediti novce budući da sve moramo sami plaćati, od termina za treninge, do terena za utakmice.

zagreb thunder

Tko sve može trenirati američki nogomet? Trebaju li potencijalni igrači zadovoljavati neke fizičke ili čak psihičke uvijete kako bi trenirali?

Američki nogomet mogu svi trenirati jer postoji dosta pozicija pa su zato za neke pozicije bolji visoki i mršaviji a za neke niži i malo deblji, većina ljudi i ima predrasude jer misle da se samo luđaci bave ovim sportom, ali to nije istina jer za ovaj sport treba koristiti mozak jer ima puno akcija koje treba odraditi u djeliću sekunde i prilagoditi se ako treba.

Posljednjih godina, “fullcontact” sportovi sve su popularniji kod djevojaka, imate li žensku ekipu?

Nemamo žensku ekipu ali prije nekoliko godina smo imali žensku Flag Football ekipu, ali je nismo uspjeli održati jer nisu imale s kim igrati.

Primate li klub stalno nove članove i što biste poručili potencijalnim novim članovima, naravno, ako ih primate?

Stalno primamo nove članove za Flag Football ekipu (cure i dečke). I kao što sam rekao za nekoliko tjedana ćemo opet pokrenuti TACKLE verziju pa se svi zainteresirani mogu javiti na Facebook stranici Zagreb Thunder ili Zagreb Thundera Flag Team jer za svakoga postoji pozicija na kojoj mogu pridonijeti timu.

Zagreb Thunder
Zagreb Thunder

>>> VRIJEME BASEBALL KLUBA ZAGREB TEK DOLAZI: ‘Kvalitetnih igrača je sve više, a prepoznaju nas i u SAD-u’

>>> O ‘ZAGREBAČKIM BULDOZIMA’ TEK ĆEMO SLUŠATI: ‘Stvaramo uvjete za osnovati Hrvatsku lacrosse reprezentaciju!’

Komentari