‘Moje pravo da biram je poput Domovine, nešto što mi pripada!’

futsal-dinamo.hr

Iako nogometna Europa duže od stoljeća poznaje članski model upravljanja nogometnim klubovima, kod nas je nažalost još uvijek velika nepoznanica što su izbori te što oni donose nogometnom klubu.

U Futsal Dinamu nakon izuzetno uspješne prve sezone objavili su kako su sada na redu prvi demokratski izbori za Upravu i Nadzorni odbor. “Pozivamo sve naše članove da u subotu 11. srpnja izađu na izbore i dokažu upravo ono što nogometna Europa poznaje otkad je i nogometa u njoj”, poručili su iz kluba.

>>>PRVI DEMOKRATSKI IZBORI U DINAMU!<<<

Kako to radi europski prvak Barcelona…

Europski prvak FC Barcelona sigurno je  jedan od najbolje uređenih sportskih sustava, gdje upravo članovi određuju politiku svog Kluba. Vrijedi napomenuti kako će samo nekoliko dana nakon izbora u Futsal Dinamu i članovi Barcelone izaći na birališta, a prema napisima iz medija i najavama iz predizborne kampanje ovo bi mogli biti povijesni izbori koji će klubu vratiti stari sjaj.

Ne tako davno i NK Dinamo je bio sportski uzor s velikim brojem članova te se mogao uspoređivati s Barcelonom, primjerice 80-ih godina Dinamo je brojao 40 000 članova otprilike kao i Barcelona tada. Danas na žalost u hrvatskom nogometu vladaju neka druga pravila, te ova dva kluba povezuje jedino boja terena na kojoj igraju.

Već početkom godine vršitelj dužnosti predsjednika Barcelone Josep Maria Bartomeu dao je članovima kluba na znanje kako će na kraju natjecateljske sezone biti izbori. Redovni izbori u Barceloni trebali su se održati u ljeto 2016, ali zbog velikog pritiska javnosti Bartomeu je odlučio raspisati izbore i tako prekinuti sva medijska i članska negodovanja koja su kulminirala nakon što je FIFA­ zabranila transfere, a zbog kršenja pravila prilikom dovođenja maloljetnih nogometaša.

Potpredsjednik Josep Maria Bartomeu, koji je naslijedio Sandra Rosella na čelu kluba odstupio je zajedno sa svojim Upravnim odborom 9. lipnja, omogućivši na taj način formiranje Upravljačke komisije od deset članova koja će voditi klub do izbora novog predsjednika i uprave. Službena kampanja u Barceloni trajat će od 9. srpnja do 16. srpnja u ponoć, a sigurno je kako će u to vrijeme izbori biti glavna tema svih regionalnih medija.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Prije nekoliko godina Skupština Barcelone izglasala je odluku da će članovi na referendumu odlučiti o prijedlogu izgradnje novog stadiona ili dogradnji Nou Campa. Upravnom odboru naloženo je sazivanje referenduma, a odluka koja je donesena obvezujuća je za Upravni odbor i partnere. Jasno je da bi u ispravnom sustavu upravo članovi kluba trebali odlučivati o ključnim pitanjima, ali kod nas je i dalje popularno braniti članovima bilo kakvo sudjelovanje u radu.[/box]

Facebook/FC Barcelona
Facebook/FC Barcelona

11. 7. Boćarski dom – 18. 7. Camp Nou…

Futsal Dinamo će nakon provjere kandidatura objaviti imena i program kandidata koji će svoju kampanju predstavljati članovima od 2. do 9. srpnja. Prema statutima klubova članovi Barcelone i Futsal Dinama glasovati mogu isključivo osobno. Jedni će svoje glasačko pravo ostvariti na Camp Nou 18.7. u velikim šatorima koji će biti postavljeni samo za ovu prigodu, a članovi Futsal Dinama svoje će glasačko pravo ostvariti 11.7. u Boćarskom domu u Zagrebu.

“Valja imati na umu kako su ovo prvi i svakako povijesni izbori u našem Klubu te kako naši članovi i navijači još nemaju naviku birati i biti birani kao njihovi kolege u Kataloniji gdje je na posljednje izbore 2010. godine izašlo preko 50.000 sociosa – članova”, istaknuli su iz Futsal Dinama.

“Moje pravo da biram je poput Domovine, nešto što mi pripada!”

Prenosimo izjavu s jednog domaćeg portala u kojoj bivši djelatnik Barcelone, a trenutno profesor ekonomije na Sveučilištu Colombia u Sjedinjenim Državama tumači svoje glasačko pravo:

“Moje pravo da biram je poput Domovine, nešto što mi pripada! Amerikancima i njihovom pogledu na sport pomalo je strana ideja o demokraciji, o članovima koji biraju predsjednika. Često se postavlja pitanje mogu li zaljubljenici u sport imati dovoljno znanja o ekonomiji i menadžmentu, jer zaboga radi se o klubovima čiji se godišnji budžeti penju na preko pola milijarde dolara. Ironično je zapravo da pitanja poput tog dolaze iz zemlje koja uvodi demokraciju po cijelom svijetu, u kojoj milijuni neobrazovanih građana odlučuju o predsjedniku najjače ekonomije svijeta. U Barci svaki član kluba zna da je Barcelona njegov klub.”

Iz Futsal Dinama su svjesni da je nestvarno uspoređivati Barcelonu i Dinamo; ni onaj “veliki”, a niti Futsal Dinamo. Dinamo nije Barcelona, no svakako treba težiti svim vrijednostima koje zagovaraju članovi Barcelone, jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva na svijetu.

Ne uspoređujemo se s Barcelonom, nama je Dinamo puno važniji klub od Barce koju uvažavamo. Zadaća svih Dinamovaca je da kontinuirano povećavaju članstvo u Klubu te promiču prava i obveze koje iz njega proizlaze kako bi demokratski model upravljanja zauvijek ostao dio našeg Dinama. I zato nemojte ignorirati prve povijesne izbore u našem Dinamu, sudjelujte, predlažite, budite aktivni, pitajte i izgradite Dinamo, jer Dinamo to ste Vi“, zaključili su dinamovci.


Komentari