MMA borac Matija Blažičević mladima: ‘Držite se sportskih borilišta i razbijte sve predrasude’

Facebook/Matija Blažičević

MMA ili mješovite borilačke vještine najbrže je rastući sport na svijetu, a u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina također uživa iznimnu popularnost. Sve više mladih u Zagrebu odlučuje se baviti nekim od borilačkih sportova, posebice MMA-om…

O aktualnom sportskom fenomenu porazgovarali smo sa Matijom Blažičevićem, 27-ogodišnjim Zagrepčaninom, trenutno jednim od najkvalitetnijih boraca hrvatske MMA scene.

Kao i kod većine MMA boraca i njegov put krenuo je jednim od tradicionalnijih sportova, Matija je počeo sa karateom…

“Bio sam aktivan natjecatelj i reprezentativac Hrvatske u karateu do svoje 21 godine. Interes za karateom mi je malo splasnuo pa sam htio potražiti novi izazov. MMA mi se činio jako zanimljiv”, kazao nam je u uvodu Matija.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Matija Blažičević član je American top teama Europea, nedavno pokrenute podružnice jednog od najprestižnijih borilačkih klubova na svijetu. Prije toga bio je u Black dragon Alliance akademiji, Croatian top teamu i UFC Crowsu. U karijeri je imao četiri amaterske borbe (4 pobjede, 1 poraz), jednu semipro (pobjeda) i četrnaest profesionalnih borbi (7 pobjeda i 7 poraza). Većinu borbi odradio je u kategoriji do 70 kilograma, a od nedavno se spustio u kategoriju do 66 kilograma.[/box]

Ubrzo se pronašao u mješovitim borilačkim vještinama, a zasad je imao 20-ak uglavnom profesionalnih borbi, u kategoriji do 70 kilograma.

S obzirom na složenost MMA-a treninzi su iznimno naporni i raznovrsni…

“Treninzi su sami po sebi jako zahtjevni jer se uvježbavaju vještine boksa, hrvanja, jiu jitse, muay thai-ja, uz to također moraš trenirati i snagu te kondiciju. Jako puno elemenata je zastupljeno. Kod pripreme za borbu stvari su malo specifičnije. Trenira se više situacijski, ono što te očekuje u borbi, promatra se protivnik i prema njemu slaže i uvježbava taktika”, objasnio je Blažičević i kao najdražeg trenera naveo magistra kineziologije Fedora Kulušića, a sretan je i zbog činjenice da trenira sa afirmiranim borcima poput Ivice Truščeka, Mateja Truhana, Saše Drobca i Luke Jelčića.

Matija radi kao medicinski tehničar, pitali smo ga kako usklađuje ludi tempo od najčešće dva treninga dnevno sa privatnim obavezama i je li ikad požalio zbog odluke da se profesionalno posveti sportu, znajući da će mu privatni život zbog toga patiti.

“Jako je teško uskladiti posao u smjenama, treninge, ispite, obitelj i curu te prijatelje. Odricanja ima jako puno. Iskreno malo žalim za time što nisam fakultet završio prije koju godinu zbog svega gore navedenog, ali tu sam si sam kriv i to privodim kraju. Pravi borac mora biti spreman na odricanje i biti uporan i marljiv”, poručio je 27-godišnji MMA borac, ujedno i apsolvent na kineziološkom fakultetu.

Svaki početak je težak… “Išao sam glavom bez obzira!”

Blažičević je spomenuo i neke od najgorih trenutaka u karijeri. “Najteži mi je bio početak kada sam počeo sa profesionalnim borbama. U početku sam imao četiri poraza. Krivica je možda u tome što sam išao glavom bez obzira. Sa minimalnim iskustvom na iskusnije protivnike, što ne znači da me ne bi porazili i oni manje iskusniji. Jedan od ružnijih trenutaka u karijeri je i poraz iz prošle godine kada sam u borbi zadobio lom kosti šake i očne šupljine nakon čega sam morao na operaciju…”

Borilački sportovi u Zagrebu jako dobro rade svoj posao, no podrške nema…

Matiju ne čudi popularnost MMA-ja s obzirom na atraktivnost koja privlači masu i sponzore. Osvrnuo se i na zagrebačku scenu borilačkih sportova. “Borilački sportovi u Zagrebu jako dobro rade svoj posao; imaju solidne uvjete, dobar trenerski kadar i rezultate s obzirom na nedostatak sponzora i sredstava sa kojima bi bili još bolji. Zagreb definitivno može ponuditi više od ostalih, iako ni neki drugi gradovi previše ne zaostaju”, ustvrdio je Blažičević.

Opći dojam je da su borilački sportovi zapostavljeni uspoređujući sa primjerice nogometom, ako znamo da naši borci redovito ostvaruju zapažene rezultate. U boksu, kickboxingu i  taekwondou imamo mnoštvo prvaka, a cijeli svijet zna za Mirka Filipovića iako MMA u Hrvatskoj nije priznat kao sport. U Zagrebu su stvari također daleko od idealnog…

“Sve više pada potpora Grada prema savezima i klubovima, sredstava je sve manje. Mediji su još prisutni, a onaj tko ima sponzora može biti sretan”, istakao je Blažičević.

Poruka mladima: “Držite se sportskih borilišta i razbijte sve predrasude!”

Matija Blažičević se već sutra bori u Italiji na “Trieste Fight Nightu”. Protivnik mu je domaći borac Valeriu Mircea, no Matija je već ostvario svoju najvažniju životnu pobjedu, uskoro će postati ponosni otac, puno sreće mu želimo na sportskom i privatnom planu. Za kraj smo ga pitali za poruku mladim zagrebačkim sportašima kojima svojim ponašanjem sigurno može biti uzor.

“Ukratko, neka se drže sportskih terena i dvorana. Još uvijek ima predrasuda o tome da je onaj tko trenira borilački sport agresivan i da je sve to prebrutalno, no ovim putem pozivam mlade neka dođu u Slavonsku aveniju 3, u dvoranu American top teama, ili bilo koju drugu dvoranu sa dobrom tradicijom i razbiju sve predrasude!


Komentari